Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart för miljövänlig plast

– Äntligen har vi lyckats.

Det säger Stefan Söderberg på företaget Swecoat i Söråker. Nu har man framställt en plastfilm som klarar fukt och fett bra och som dessutom kan komposteras.

Nästa år hoppas han öka omsättningen med tio miljoner kronor.

Annons

Swecoat har i flera år jobbat med att utveckla nedbrytningsbara plaster som kan beläggas på olika material. I första hand för produkter till hygiensektorn och i nästa steg för livsmedelsindustrin, exempelvis förpackningar och papperstallrikar till snabbmat.

– Först för tre veckor sedan lyckades vi få till den rätta blandningen, berättar Stefan Söderberg, marknadschef och delägare.

Det har man jobbat med tillsammans med kunder, leverantörer och Mittuniversitetet under ganska lång tid. För två år sedan berättade ST att Swecoat hade förhoppningar om en snar produktion.

– Men det har varit svårt att få den komposterbara plastfilmen att hålla i processen och att fästa tillräckligt bra på det aktuella materialet.

Utvecklingen har kostat. Företaget har genomgått två rekonstruktioner, senast 2009, och överlevt. I fjol gjorde man en bra vinst på den konventionella plast man legotillverkar och nu hoppas Stefan Söderberg att den gröna plasten ska ta fart.

– Det finns egentligen ingen sådan på marknaden i dag, åtminstone inte i någon volym att tala om.

Nu har Swecoat tre kunder, bland annat Ahlströmkoncernen och deras hårborttagningsremsor till främst länder vid Medelhavet.

– Med tanke på sopbergen är vi glada om vi kan bidra till en bättre miljö, säger Stefan Söderberg.

Det finns dock ytterligare ett stort problem: att få kunderna att betala för den komposterbara plasten.

– Den är 3,5 gånger så dyr som konventionell plast. Inom hygiensektor går det hyfsat, men inom livsmedel är det svårare.

Stefan Söderberg tror heller inte att genombrottet där kommer i Sverige.

– Nej, chansen är betydligt större i England och kanske Frankrike. Där är trycket på att få fram komposterbart material mycket hårdare.

I dag har företaget 11 anställda och omsatte i fjol 25 miljoner kronor. Till våren hoppas Stefan Söderberg kunna anställa några till och införa ett tredje skift.

Mer läsning

Annons