Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvalstren förökar sig i hotellsängarna

/
  • Kaisa Svennberg säger att kvalster är helt ofarliga för den som inte är allergiker.

Bara vart fjärde hotell kan erbjuda rum för allergiker. Lika många är det som använder allergitäta skydd på sängkläderna. Något som orsakar stora besvär för dammallergiker. Fast det är inte dammet i sig som utlöser allergiska reaktioner, utan kvalstren.

Annons
Vi har alla sett dem. Bilderna på kvalster, förstorade hur många gånger som helst. Och varje gång tänker man spontant att det kanske är dags att tvätta kuddarna. Men kvalster är helt ofarliga ifall man inte är allergisk mot dem.
Det finns egentligen inga rent hygieniska skäl att oroa sig för dammkvalster, eller sängkvalster som de ibland kallas. De sprider inte sjukdomar och inte luktar de heller.
Kvalster ser otäcka ut men de som finns i sängen är helt ofarliga, säger Kaisa Svennberg som är byggnadsfysiker och har doktorerat om sängmiljö vid Lunds tekniska högskola.
En undersökning gjord av Fred Butler visar att svenska hotell är dåliga på att tvätta och byta ut madrasser, kuddar och täcken. Mindre än hälften tvättar regelbundet sina bäddmadrasser, och av dem som gör det tvättas det oftast en gång i halvåret eller mer sällan. Samma gäller för tvättning av kuddar och täcken, även om fler har regelbunden tvätt av dem.
Förutom allt möjligt hotellsnusk som man kanske inte vill tänka på orsakar detta också spridning av kvalster, och antalet kvalster i de svenska hemmen har ökat på senare år. Men det beror inte på att vi tvättar mindre, tror Kaisa Svennberg.
Det är inte hur ofta man tvättar som spelar roll, utan vid vilken temperatur, säger hon. Kvalster drunknar ju inte, utan de dör i hög värme. Det verkar som om sextio grader är det allra minsta som krävs för att kvalstren säkert ska dö. Många har ju sänkt tvättemperaturerna av miljöskäl, och det påverkar antalet kvalster.
Men för den som inte är allergisk spelar det ingen som helst roll, säger Kaisa Svennberg.
För en allergiker kan det däremot vara besvärligare. I det egna hemmet går det att försöka hålla rent, genom att tvätta ofta, och genom att ha allergitäta skydd på kuddar, täcken och madrasser. Det är svårare att bo på hotell. Endast vart fjärde hotell har allergitäta skydd i sina sängar, och fyra av tio hotell kan inte erbjuda särskilda rum för allergiker.
Den som är allergisk drabbas av rinnande ögon, snuva och nysningar, men även astmaanfall kan utlösas av kvalster. Hur man ska hålla dem borta råder det dock delade meningar om.
Det har gjorts många undersökningar om kvalster i sängar, men det finns få entydiga resultat, säger Kaisa Svennberg.
Klart är i varje fall att kvalster inte tycker om när det är för varmt. När en människa ligger i sängen försvunner kvalstren ner i madrassen, ifrån människan. Sedan när sängen svalnar kommer de fram igen. Då kvalstren gillar fukt är det bra om man låter sängen torka, och det kan göras genom att man struntar i att bädda. Jag har också en tes om att det kan fungera att torka sängen med till exempel en elektrisk filt, men den har inte kunnat ledas i bevis.

Mer läsning

Annons