Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länets siste (?) hövding på plats

/

Från Västerås till São Paulo och Paris. I går tog han klivet in i världen som landshövding i Västernorrland. – Inte nervöst, men förväntansfullt, tycker Bo Källstrand efter en halvdag på sitt nya jobb.

Annons
De nära kallar honom Bosse. Så lär det väl också heta i korridorerna bland drygt tvåhundratrettio medarbetare på länsstyrelsen i Härnösand.
Första förmiddagen i tjänst träffade han merparten av personalen i en samling på teatern.
Jag ville få kontakt öga mot öga. Budskapet är att jag kommer att göra några veckor till då jag INTE talar om vad jag vill. Jag ska lyssna först, och föra dialog, inte peka med hela handen, förklarar han.
I god chefsanda talar han så om uppdraget som en spännande och intressant utmaning och om den oerhörda kompetens som finns bland de anställda.
Ingen människa kan täcka allt, inte ens jag, medger han ödmjukt och man anar en god portion humor bakom glimten i ögat.
Bo Källstrand har haft flera hållplatser på vägen mot landshövding. Han är född i Västerås och har yrkesmässigt haft sejourer i metropoler som São Paulo, Ludvika, Barcelona och Paris.
I princip hela 1990-talet var han vd på Graningeverken och bodde då i Härnösand. Sedan gick vidare till el- och energisektorn där han senast var vd i fem år i branschföreningen Svensk energi.
Någon tjuvstart i Härnösand var tydligen aldrig på tal.
Nä, jag har haft fullt upp med mitt gamla jobb. Men jag gick hem klockan fyra i går eftermiddag. Jag hade kanske jobbat in den timmen nån gång.
Som landshövding går Bo Källstrand för första gången i offentlig tjänst. Han hoppas hitta möjligheter med nya och friska ögon från den privata sektorn.
Inte så många tar det steget, säger han. Men jag har alltid känt öppenhet och intresse för samhällsfrågor. De senaste åren har jag haft väldigt mycket kontakt med politiska beslutsfattare.
På något vis måste jag väl ha lyckats med det också eftersom jag blev tillfrågad om att bli landshövding. Man är alltså inte tappad bakom en vagn. Och visst, jag tar med mig både erfarenheter och kontakter nu till Västernorrland.
Inte oväntat ser Bo Källstrand skog och energi som en av nyckelfrågorna för länets framtid i termer av hållbar utveckling och klimathot.
Vi har ju väldigt goda förutsättningar i länet. Det gäller att vi tar chansen!
Hans förordnande går ut vid pensionsdags 2014. Om han sitter kvar så länge är oklart. Innan dess kan regionbildning och omstöpning av statens förvaltning ha ryckt undan grunden och gjort Bo Källstrand till den sista landshövdingen någonsin i Västernorrlands län.
Ja, det skulle jag kunna bli. Men det är en politisk fråga. Jag bara hoppas att man fattar ett klokt beslut.
På kortare sikt ska Bosse på hockey i kväll, ModoTimrå i Swedbank Arena, och han törs tippa 3-2 med sitt Modohjärta. I morgon, fredag, kommer så flyttlasset till residenset vid Stora torget.
Han har redan sovit några nätter på plats, men vägrar avslöja i vilken säng.
Kanske kungens? Drottningens?
Men det är ingen uppoffring att bo där kan jag säga. Mycket kan jag klaga på, men jag kommer aldrig att klaga på bostaden!
Klas Leffler
0611-554830
klas.leffler@ st.nu

Fakta: Bo Källstrand
Ålder: 59 år.
Familj: Gift med Eva, sjuksköterska.
Fritid: Gärna klassisk musik, gärna matlagning, bra på goda såser.
Karriär: ABB bland annat i Ludvika, Barcelona och São Paulo. Vd på Graningeverken 19902000, vice vd i franska energijätten EDF, vd för Svensk energi.
Aktuell: Landshövding i Västernorrland från 1 oktober 2008.

Mer läsning

Annons