Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många nya jobb hjälper inte de unga

I januari fick arbetsförmedlingarna in rekordmånga nya jobb. Men samtidigt har långtidsarbetslösheten för unga ökat markant.

Annons
Den öppna arbetslösheten fortsätter ned och i slutet av januari var 210 000 personer, 4,6 procent av arbetskraften, öppet arbetslösa, enligt Arbetsmarknadsstyrelsen (Ams). Det är en minskning med cirka 37 000 personer jämfört med samma månad i fjol, då arbetslösheten var 5,5 procent.
Under januari fick arbetsförmedlingarna i landet in 75 000 nya jobb att förmedla. Det är den högsta januarinivån sedan mätningarna infördes 1970.
Oro för unga
Men allt är inte solsken. Ams oroar sig för de ungas situation. Långtidsarbetslösheten bland unga under 25 år har fördubblats sedan januari förra året och 5 500 unga mellan 18 och 24 år är i dag långtidsarbetslösa. Ams menar att det främst är en följd av de kraftiga neddragningarna av de arbetsmarknadspolitiska programmen.
– Bara 6–7 procent av de långtidsarbetslösa unga har en eftergymnasial utbildning, konstaterar ställföreträdande generaldirektör Lars Sjöström.
Och Ams har små resurser att sätta in för att hjälpa de unga. Nu hoppas man på regeringens nya jobb- och utvecklingsgaranti samt en aviserad jobbgaranti för unga.
Färre program
Ams programverksamhet fortsätter att skäras ned efter beslut av den nya regeringen. Ams har dessutom från årsskiftet valt ett nytt redovisningssätt för verksamheten. Skälet är, enligt Lars Sjöström, att en allt större andel i programverksamheten i själva verket har ett arbete om än med någon form av stöd. Ams tar därför också bort det så kallade obalanstalet, det vill säga summan av antalet öppet arbetslösa och personer i olika Ams-program. Det används ofta som ett mått på den totala arbetslösheten, vilket Ams anser är fel.
– Före 2004 var det mindre än en fjärdedel av de som fanns i olika program som hade en anställning med någon form av stöd, nu är det närmare hälften, motiverar Lars Sjöström.
Neddragningar
Ams har därför valt att från årsskiftet skapa en ny kategori, arbete med stöd, där nystartsjobb, anställningsstöd och särskilda insatser för funktionshindrade ingår.
Övriga aktiviteter räknas som program med aktivitetsstöd.
I den första kategorin finns i dag 108 000 personer, en ökning med 17 000 personer. Av dem var 800 nystartsjobb.
I program med stöd fanns samtidigt 68 000, 1,5 procent, en minskning med 39 000 personer.
Under januari varslades 3 500 personer om uppsägning, vilket är 500 fler än under januari 2005. I de flesta branscher minskar varslen men i den statliga sektorn har de ökat främst på grund av neddragningar som riksdagen beslutat.

Mer läsning

Annons