Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Metall bryter med LO:s samordning

LO:s samordning av vinterns avtalsrörelse är på väg att spricka. Tunga Metall går nu sin egen väg efter bråk om kvinnopotterna.

Annons
LO:s generalplan var att de 15 förbunden skulle enas om en gemensam avtalsplattform. Med särskilda satsningar på de lägsta lönerna och på avtalsområden med många lågavlönade kvinnor.
Men när förbundsordförandena på måndagen samlades för att siffersätta principerna sprack enigheten. Metall, som är det näst största LO-förbundet med omkring en halv miljon medlemmar, reserverade sig mot majoritetsbeslutet i LO:s styrelse.
Metall vid sidan
Metalls ordförande Stefan Löfven är kritisk mot konstruktionen på LO:s avtalsplattform och skulle ha föredragit en större låglönesatsning.
 Våra lägst avlönade kvinnor på tvätterierna kommer sämre ut med den här lösningen, så det blir en omöjlig ekvation för oss, säger Löfven.
Därmed ställer sig Metall vid sidan av de gemensamma förhandlingarna. Formellt har förbundet fram till den 1 december på sig att besluta om man ska lämna samordningen.
Men Handels ordförande Lars-Anders Häggström räknar inte med att Metall ska komma tillbaka till de gemensamma LO-kraven.
 Det tror jag inte att det är någon större förhoppning om, säger Häggström som beklagar Metalls avhopp.
Enligt Erland Olauson, LO:s avtalssekreterare, berodde oenigheten i LO:s styrelse delvis på att IF Metall tyckte att satsningen på kvinnor blev för hög. Olauson bedömer dock att LO kan fullfölja sin avtalssamordning även om IF Metall skulle ställa sig vid sidan av.
Fel profil
 Säger något förbund nej så kommer vi att kunna hantera det också, den situationen har vi varit i tidigare, säger Olauson.
Inom arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen ser man med oro på de krav som LO nu presenterat. Enligt organisationens förhandlingschef och vice vd Karl-Olof Stenqvist är nivåerna för höga och profilen med den kraftiga låglönesatsningen fel om man vill öka sysselsättningen.
 Med det arbetsmarknadsläge vi har vore det djupt olyckligt om det hamnar på de här nivåerna. Det ökar ju inte sysselsättningen i landet eftersom det slår ut ännu större grupper. Ungdomsarbetslöshet och andra problem kommer att accentueras, säger Stenqvist.

Mer läsning

Annons