Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Metso Paper förhandlar om 4-dagarsvecka

/
  • – Nackdelen med sänkt lön är bland annat att pensionen och a-kassan påverkas, säger Åsa Englund, vice ordförande för Unionen på Metso.
  • Mycket talar för att det blir 4-dagarsvecka på Metso Paper i Sundsbruk, säger Åsa Englund, Unionen, och Jan Nordin, IF Metall. För annars hotar nya varsel. Till veckan fortsätter förhandlingarna med företaget.
  • – Det är viktigt att behålla den kompetens som finns kvar på verkstaden, tycker Jan Nordin, ordförande för IF Metall på Metso.

Det har varit stiltje i orderböckerna på Metso Paper, Sundsbruk. Så lugnt att företaget diskuterar med facken om att införa 4-dagarsvecka.
– Inget är bestämt ännu, säger vd Lars Dahlqvist.
– Det lutar åt 4-dagarsvecka, anser Jan Nordin, klubbordförande för IF Metall.

Annons

För mindre än ett år sedan såg framtiden väldigt ljus ut för Metso Paper Sundsvall. Men finanskrisen och sedan lågkonjunkturen släckte ljuset. Order från massa- och pappersindustrin togs tillbaka eller sköts på framtiden. Före jul lade företaget ett stort varsel – 100 av de totalt cirka 650 anställda försvann. Liksom inhyrda konsulter och projektanställda.

Det största facket på Metso i Sundsbruk är Unionen, som nu har 300 medlemmar.

– Vi har förhandlat länge med företaget, utan att hitta några öppningar. Men alla medlemmar är medvetna om situationen, säger Åsa Englund, vice ordförande.

Hon menar att även om alternativet är nya varsel, så finns det klara risker med sänka arbetstiden och därmed lönen till exempelvis 80 procent.

– En del kan få svårt att klara sig på 80 procent av lönen. Går man ner i lön så ger det också sämre pension. Och om krisen blir långvarig så att företaget ändå till sist måste säga upp personal, så får de sämre a-kassa.

Fackförbundet Unionen har därför också hårdnackat kämpat mot den typ av lokala avtal som IF Metall tecknat. Men i och med att Arbetsdomstolen nu gett arbetsgivarna rätt i att detta inte strider mot kollektivavtalet, så har läget förändrats.

– Det kan förstås innebära en öppning i våra förhandlingar, menar Åsa Englund.

När orderingången sinar drabbas verkstaden på Metso Paper först. I dag återstår bara cirka 120 metallarbetare.

– Vi som en gång i tiden var 400–500, suckar Jan Nordin, som varit med om flera varsel under åren. Något han helst vill slippa i framtiden.

– Våra medlemmar är mycket medvetna om allvaret i situationen, de vet vilken giljotin som hänger över oss. Visst har vi rätt bra med jobb fram till semestern, men sedan ... Det är som att klippa av navelsträngen.

Facken diskuterar olika lösningar med företaget och de ska träffas igen till veckan.

– Det gäller att hitta en lösning som passar både för oss anställda och för företaget. Även om vi skulle få 4-dagarsvecka, så vet man ju inte heller om det räcker. För det tar tid innan en ny order ger jobb till oss i produktionen, menar Jan Nordin.

Både han och Åsa Englund försöker dock hålla modet uppe.

– Det finns ändå tecken på att det börjar hända lite saker på ordersidan, säger Åsa Englund.

– Man måste ändå tro på framtiden. För oss är som bantat styrkan så hårt genom åren är det viktigt att behålla kompetensen på verkstaden. För en dag vänder det och då behövs den kompetensen, menar Jan Nordin.

Även vd Lars Dahlqvist tycker sig se en strimma hopp.

– Det är lite mer aktivitet nu, framför allt i Asien. Sedan är frågan om och när det leder till order. Och hur lång tid det tar innan det ger oss mer jobb. Vi diskuterar åtgärder, men vi har inte riktigt bestämt hur vi ska göra ännu.

Mer läsning

Annons