Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Milkos höjning välkomnas

/
  • För mjölkbönderna har lönsamheten minskat dramatiskt det senaste halvåret, konstaterar Sven-Arne och Sören Östling i Rösåsen tillsammans med Maria Bellskog på LRF Konsult. Milkos höjning av mjölkpriset är därför välkommen, men inte alls tillräcklig.
  • Sven-Arne Östling och dottern Nova.
  • Sven-Arne Östling med dottern Nova och pappa Sören Östling.
  • Drygt 1 krona mer får konsumenterna betala för Milkos landskapsmjölk från och med i höst. Höjningen ska ge högre ersättning till mjölkbönderna.
  • Lennart Broman, skogs- och lantbruksansvarig på Swedbank, Sundsvall.

Milko har fått igenom sin idé och höjer i höst priset på landskapsmjölken med en krona litern. Det är man nu överens med Ica, Coop och Axfood om.
Höjningen beräknas ge mjölkbönderna 15-20 öre mer per liter.
– Det känns jäkligt bra. Det är en milstolpe, där vi på Milko nu brutit en negativ trend, säger föreningens ordförande Per Åsling.

Annons

Men när ST kunde berätta nyheten för storsatsande bondefamiljen Östling i går förmiddag, så utbröt inte precis något jubel.

– Det motsvarar senaste sänkningen vi mjölkbönder fick nu från 1 april, konstaterar Sven-Arne Östling i Rösåsen, norr om Kovland.

Mjölkbönderna har levt i en berg- och dalbana där det var uppåt för ett år sedan med höjda ersättningar för mjölken. Det var i det läget familjen Östling beslutade att investera 15 miljoner kronor i en ny stor och fullt utrustad ladugård med plats för 170–180 djur.

– Vi blev lite lurade av att ersättningen för mjölken gick upp så mycket, säger pappa Sören Östling.

Men i augusti började nedförsbacken, och den blev brant. Överskottet på mjölk drev ner priserna även i Norrland och böndernas ersättning sänktes i flera omgångar. I dag är deras grundersättning nere i 2:50 per kilo (liter), plus möjlighet till ett påslag på runt 25 öre i snitt.

– Bönderna har en oacceptabelt låg ersättning. Därför är vi glada över att kunna genomföra den här prishöjningen, säger Per Åsling, Milko.

Höjningen införs vecka 37, i början av september.

– Vi hade velat göra det tidigare, men handeln hinner inte med att hantera det innan dess. Mjölkbönderna kommer att se de första pengarna vid avräkningen i oktober, säger Per Åsling.

För konsumenterna betyder detta att landskapsmjölken blir drygt en krona dyrare, tolv procents moms tillkommer. Men Per Åsling är rätt övertygad om att folk är beredda att betala.

– Vi har gjort en undersökning som säger att 80 procent är beredda att betala mer för närproducerad mjölk. Och vi har väldigt bra fart på försäljningen av landskapsmjölk nu.

Sven-Arne Östling menar att det är konsumenterna som nu avgör hur mycket den här höjningen kommer att ge bönderna.

– De har ansvaret att tänka på vad de köper. Väljer de Arlas mjölk, så är det lika bra att vi lägger ner.

Hans pappa Sören Östling hoppas att konsumenterna ska välja landskapsmjölken, men tycker inte att den är tillräckligt lokal.

– Den kan lika gärna komma från Östersund eller Örnsköldsvik och det är inte så lokalt.

Han befarar också att konsumenterna i Västernorrland inte är tillräckligt måna om de lokala producenterna.

Bengt Granqvist, mjölkbonde i Kvarsätt, tycker att Milkos "krona" är välkommen, men att det inte räcker.

– Nej, ska vi få en bra ekonomi, så skulle vi behöva få hela den kronan, inte bara 15–20 öre.

Mer läsning

Annons