Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nye chefen gillar siffror och matlagning

/
  • Nyutnämnde generaldirektören Joakim Stymne hälsade på SPV i Sundsvall för första gången under onsdagen.

Han hoppades verkligen få jobbet, den nye generaldirektören på SPV i Sundsvall.
– Det verkar väldigt intressant. Sedan vill jag se om jag klarar av att vara en bra chef, det är en utmaning, säger Joakim Stymne, 56 år.

Annons

Han var tidigare statssekreterare på kulturdepartementet, men under onsdagen utsåg regeringen honom till ny GD efter Ann-Christin Nykvist, som gått i pension.

Samtidigt var han själv för första gången på Statens tjänstepensionsverk för att informera sig lite. Men jobbet tillträder han om två månader.

Varför SPV?

– För att jag är intresserad av hur man ska leda och utveckla statlig förvaltning. SPV är också lagom stor, lite större än organisationer jag är van vid. Dessutom är jag väldigt intresserad av siffror.

Vilka siffror kan du vad gäller SPV?

– Att man har 275 anställda och betalar ut 14 miljarder kronor per år.

Du har jobbat inom både näringsliv och statlig förvaltning, men hur är det med pensionsfrågor?

– På kulturdepartementet har faktiskt jobbat en del med det vad gäller scenkonstnärer. Då har jag haft kontakt med SPV. Det var intressant.

Men de flesta tycker att pensioner är tråkigt, eller hur?

– Det borde de inte tycka. Därför gäller det att göra informationen begriplig och intressant. Och satsningen på e-förvaltning och ökad tillgänglighet är viktig.

Vilket betyg ger du, som statligt anställd, SPVs nuvarande information?

– Den är bra och har en bra pedagogik.

Hur blir du som chef?

– En med stort engagemang som vill utveckla både organisationen och medarbetarna, och ta tillvara deras kompetens. Jag kommer att fråga mycket.

Kommer du att flytta till Sundsvall?

– Nej, jag ska veckopendla, men vill vara närvande så mycket det går.

Vad gör du på fritiden?

– Vi har en gård utanför Nyköping med skog och utarrenderad jordbruksmark, så där gillar jag att vara. Sedan gillar jag att laga mat. När yngste sonen tog studenten nu så lagade jag tjälknöl på älg och kronhjort, det senare är faktiskt ännu godare.

Vad verkar bra med Sundsvall?

– Att myndigheterna samverkar i ett nätverk för att utveckla regionen och det är riktigt intressant. Sedan har ni gott om skidspår, vilket jag ser fram emot till vintern. Jag vill också lära känna Sundsvalls kulturarv.

Kan du nämna några kända Sundsvallsbor?

– Oj, oj, det var värre.

Mer läsning

Annons