Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Old Mutual tar kontrollen över Skandia

Striden är över. Old Mutual har tagit över kontrollen av Skandia. Minst 62,5 procent av ägarna har sagt ja till sydafrikanerna.
En snar extrastämma kommer förmodligen att byta ut den negativa styrelsen.

Annons
Old Mutual har fått in 62,5 procent av det totala antalet aktier och röster i Skandia, meddelade Old Mutual på tisdagsmorgonen. Old Mutual har villkorat att 50 procent av Skandias ägare säger ja till affären för att gå vidare.
Samtidigt förlängs erbjudandet till aktieägarna till den 12 januari och möjligtvis också ännu längre beroende på hur utfallet blir.
 Vi är väldigt nöjda, säger Old Mutuals koncernchef Jim Sutcliffe till TT.
Han räknar med att fler ja-röster, framför allt från olika index- och hedgefonder, kommer att droppa in den närmaste tiden när de nu ser att affären gått igenom.
Men det är fortfarande inte aktuellt att höja budet för att få den stora merparten att säga ja till affären, enligt Sutcliffe.

Test för ledningen
En extra bolagsstämma är att vänta så snart som möjligt, förmodligen i januari. Då lär den nuvarande Skandiastyrelsen, till stora delar negativ till budet, bytas ut.
Vad som händer med den operativa ledningen och vd Hans-Erik Andersson, som klart tagit avstånd från Old Mutuals bud, vill inte Jim Sutcliffe avslöja än. Avgörande blir hur de förhåller sig till den nya situationen.
 Det blir testet, säger Sutcliffe, som nu kommer att träffa både Skandias styrelse och ledning för att gå igenom hur de ska gå vidare.
Men alla ser inte slaget som förlorat:
 Det är många som är beredda att kämpa vidare, säger Aktiespararnas vd Lars-Erik Forsgårdh och syftar på alla de småsparare som organisationen fått in fullmakter ifrån och de fonder som tydligt sagt nej.
 I grunden är det ett stort misslyckande för Old Mutual att de inte fått in mer av aktierna, fortsätter han.

Osäkert aktievärde
Rekommendationen till småaktieägarna är fortfarande att de ska behålla Skandiaaktierna. Framför allt ska de inte byta in aktierna mot aktier i Old Mutual.
 Värdet på Old Mutual-aktien är efter den här affären osäkert, säger Forsgårdh.

Mer läsning

Annons