Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska sms-lån väcker förvåning

Snabba lån via sms tycks vara ett nordiskt fenomen. I andra länder väcker företeelsen stor förvåning.

Annons
– Jag har blivit intervjuad både av den franska nyhetsbyrån AFP, vars artikel spritts i 30 länder, och av det tyska tv-bolaget Deutsche Welle, berättar Janne Åkerlund hos Kronofogden.
När Åkerlund berättade för den tyska tv-reportern att en 18-åring kan ta kanske 20 lån via sms på en och samma dag hos de olika lånebolagen, eftersom de inte kollar upp om låntagaren har tidigare skulder eller lån, var reporterns reaktion:
– Otroligt.
– Franska Le Monde hör också till dem som förvånats över fenomenet och undrar hur svenska ungdomar kan vara så dumma att de sätter sig i skuld på det här sättet, säger Åkerlund.
Lavinartad ökning
Mellan 20 och 25 utlåningsföretag är verksamma i Sverige. I Finland finns ett 60-tal företag i branschen medan bara tre finns i Danmark och ett är på väg att starta i Norge. Flera av bolagen söker sig nu också till de baltiska och ryska marknaderna.
Sms-lånen i Sverige har vuxit lavinartat. I samma snabba takt har antalet obetalda lån vuxit hos Kronofogden.
Konsumentverket har startat ett samarbete med övriga nordiska länder för att försöka sätta stopp för den snabbt växande skuldfällan för unga. Varför just Sverige och Finland har så gott om snabblåneföretag är svårt att förstå.
Många mobiler
– Kanske är det mobilanvändningen, kanske är det kulturellt betingat, spekulerar Gunnar Wikström, ansvarig för bankfrågor hos Konsumentombudsmannen (KO).
KO vann nyligen ett mål mot låneföretaget Mobillån Sverige i Marknadsdomstolen. Mobillån förbjöds av domstolen att ta ut avgifter som inte motsvarar kostnaderna för lånet till den enskilde. I stället för avgift bör bolagen tala om vilken ränta det är på lånet. Mobillån har dock inte rättat sig efter domen och KO har därför stämt företaget på 750 000 kronor.
Dessutom har KO begärt in svar från ett 20-tal liknande företag om hur deras prissättning ser ut. Svaren analyseras nu.
– Man kan ju till exempel fråga sig varför Bank 2 har en procentuell avgift. Avgiften ska ju motsvara kostnaden och man kan undra varför kostnaden blir högre när beloppet blir högre, säger Gunnar Wikström.

Mer läsning

Annons