Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vattenfall ger garanti om lägsta pris på el

Statliga Vattenfall kommer att lansera ett nytt treårigt elavtal med bytesrätt där kunderna garanteras marknadens lägsta pris vid teckningstillfället.

Annons
Det nya avtalet ska lanseras före midsommar.
 De som tecknar ett treårsavtal kommer att få marknadens lägsta pris. Det här är en investering i marknaden. Vår ambition är att fördubbla antalet privatkunder till mellan 1,2 till 1,3 miljoner under de närmaste åren säger Vattenfalls vd och koncernchef Lars G Josefsson.
TT: Men varför bara treårsavtal? Alla kunder vill väl inte binda upp sig på tre år?
 Vi strävar efter långsiktiga kundrelationer. Man ska känna sig trygg med att ha avtal med Vattenfall, säger Lars G Josefsson.

Prispressare
Flera ministrar har talat om att ägaren staten vill att Vattenfall ska agera prispressare på elmarknaden. Statsminister Göran Persson tycker att Vattenfalls erbjudande är ett steg åt rätt håll, men är inte helt nöjd:
 Vattenfall kan göra mycket mer och Vattenfall kommer också från ägarens sida att uppmanas att göra mycket mer, säger Göran Persson.

Rekordstart på året
Året har annars startat lysande för Vattenfall. Rörelseresultatet exklusive jämförelsestörande poster ökade kraftigt till drygt 12,4 miljarder kronor. Nettomsättningen steg med 15 procent till drygt 40,4 miljarder kronor.
 Huvudanledningen till resultatet är att vi producerat mer el och värme. Våra kraftverk har gått som urverk, säger Lars G Josefsson.
Även de höga elpriserna i Tyskland och Norden har bidragit. På den nordiska marknaden fick företaget under det första kvartalet ut ett elpris som i snitt låg 20 procent över vad man fick ut första kvartalet förra året.
Den tyska verksamheten svarar för nästan två tredjedelar av resultatökningen och för cirka hälften av det totala rörelseresultatet.
 Procentuellt har dock ökningen av resultatet varit snabbast i Polen, säger Lars G Josefsson.

Mer läsning

Annons