Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"En riktigt bra träningsmatch"

/
  • Mika Norja tvingades släppa en puck förbi sig under ordinarie tid. Ässäts segermål kom i sudden, då landsmannen Miko Malamäki sköt hårt och välriktat.

Kampen om förstaspaden är öppen.
Mot Björklöven stod Jonathan Iilahti för en bra insats. När Timrå IK tog emot regerande finska mästarna Ässät i säsongens andra träningsmatch var det Mika Norjas tur.
– Det kändes ganska bra för att vara första matchen på omkring fem månader, säger han efter suddenförlusten.

Annons

Många är nyfikna på Timrå IK:s nya, finska målvaktsduo. Det första vi fått se av dem har bådat gott.

Mot Björklöven släppte Iilahti bara in ett mål (TIK vann med 5–1). För Norja blev det två baklängesmål, men bara ett under ordinarie tid.

– Kroppen kändes bra trots att vi tränat hårt. Jag tyckte det gick okej för mig, säger Norja.

Som är den lite mer rutinerade av de två, han är 28 år gammal jämfört med Iilahtis 21 år.

– Båda har det gjort det bra så här långt. Vi får se vem av dem som tar förstaspaden, säger tränaren Rolf Nilsson.

Ni har bestämt att ni ska ha en uttalad förstemålvakt?

– Nej, vi har inte bestämt någonting. Vi hade ju inte dunderkoll på dem när de kom, men vi har ju en mer rutinerad och en mer "coming" målvakt. Vi får se.

Mika Norja:

– Det är alltid konkurrens för oss målvakter och det är kul. Även om vi konkurrerar kan vi ju också skämta och pusha varandra.

Vid målvaktsträningen skadar det heller inte att båda två är från Finland – liksom nygamle målvaktstränaren Mika Tarvainen.

– Det är ingen risk för att man ska missa något, ler Norja.

Som i sin första riktiga (spelade en del i matchen mot Timrå IK anno 1999/00) match på försäsongen dessutom ställdes mot ett lag från hemlandet – regerande finska mästarna Porin Ässät, som förvisso vilade flera tongivande spelare.

– Det var skoj, jag känner några av killarna, säger Norja.

Speltempot var flera snäpp bättre än mot Björklöven senast och matchen präglades av utvisningar.

– Domarna har gått ut med att det kommer att vara en hårdare bedömning år, så det är väl inte så mycket att säga om det, konstaterar tränare Nilsson.

Hans lag fick många chanser att träna både power play och box play. Men faktum är att inget av matchens tre mål kom i spel i numerärt överläge.

– Vårt power play var inte speciellt bra, men Ässät var också riktigt bra i box play, säger Nilsson.

Som också var nöjd med sitt eget lags spel i numerärt underläge.

– Ja, försvarsspelet var bra över huvud taget. Ässät är ett tufft lag att möta, det är en helt annan fatt än mot Björklöven och än många av våra unga killar stött på i J20. Det var en lärorik match för dem.

– Jag tycker återigen att vi var bra i de delar vi pratat om och tränat på. Vi står också upp rent fysiskt och var bättre nu då vi återvann puck. Vi kunde vända spelet och under stora delar av matchen trycka tillbaka dem i deras zon.

Totalt sett summerar Nilsson det som en riktigt bra träningsmatch. Men:

– Det var surt att förlora. Jag tycker vi skapar tillräckligt för att vinna under ordinarie tid.

Så blev det alltså inte. Södertäljebekantingen Ziga Jeglic satte 0–1 högt i andra perioden innan Jeremy Boyce kvitterade i mitten av den tredje och tog matchen till förlängning.

– Vi lobbade ut pucken och jag såg att den studsade lite från deras back så då sköt jag, säger Boyce om 1–1-målet som han lyfte in högt.

Timrå fick inleda suddenspelet med en man mer i en minut, men någon utdelning fick man inte. I stället satte Ässät segerpucken – ett högt och välplacerat skott av Miko Malamäki – med bara 16 sekunder kvar.

Timrå IK:s André Hult (en av isens främsta aktörer mot Björklöven och även bra i inledningen mot Ässät) tvingades kliva av.

– Han fick en smäll åt huvudet, vi får avvakta och se hur han mår i morgon, säger lagets massör Kicki Höglund.

Tränare Nilsson nämnde backarna Robin Persson, Jens Westin och Wade Bergman samt forwardarna Daniel Öhrn och Ludvig Nilsson som lagets toppar.

Mer läsning

Annons