Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre dödsoffer i sommartrafiken

I sommar har 96 människor dött på vägarna – en minskning med 14 personer jämfört med i fjol.
I Västernorrland har minst två personer omkommit i trafiken.
Regnet kan ha gjort sitt till för att rädda liv.

Annons

– Mc-olyckorna har gått ner något och det kan man misstänka hänger ihop med att det har körts mindre motorcykel på grund av det dåliga vädret. Med minskad trafik minskar också olyckorna, säger Jan Ifver, statistiker på Transportstyrelsen.

Siffrorna över dödsolyckor juni–augusti från Transportstyrelsen är ännu preliminära, men visar att den allmänna nedåtgående trenden håller i sig. Förklaringarna finns både i bättre vägar, säkrare bilar och skärpt lagstiftning, enligt Ifver.

Siffrorna för Västernorrland gäller enbart juni och juli.

Värst i juli

Vanligtvis är den ljusaste tiden på året den mörkaste i trafiken. Det stämmer även på årets sommar. 29 döda i juni, 39 i juli och 28 i augusti gör sommarmånaderna till de dystraste.

– Under semestern kör folk på ovana vägar och längre sträckor. Det dricks också mer alkohol, säger Jan Ifver.

Ett svep över landet visar att flest trafikolyckor med dödlig utgång i sommar har inträffat i storstadslänen Västra Götaland, Skåne och Stockholm med mellan 12 och 15 döda. Norrbotten når också tvåsiffriga dödstal. Blekinge och Gotland är de enda länen utan en enda dödsolycka i sommar.

Räknar man ihop årets första åtta månader handlar det om 196 dödsoffer på landets vägar. 23 färre än samma period förra året.

Långt till noll

Även om 2012 skulle få ett bättre facit än fjolårets 319 döda är det långt kvar till nollvisionen. Hur man snabbast ska nå delmålet på högst 220 trafikdöda 2020 står i fokus när det stora trafiksäkerhets seminariet i Tylösand utanför Halmstad startar på måndag. I år lyfts de oskyddade trafikanterna fram, särskilt cyklisternas situation.

Mer läsning

Annons