Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska GIF vända i returen

/
  • I kväll gäller det. GIF Sundsvall måste vända 0–1 till seger i kvalreturen på Strömvallen i Gävle mot Gefle IF. Nyckelspelarna Jonas Wallerstedt, Hannes Sigurdsson och Christian Brink vet hur det ska gå till.

Håll tätt bakåt.

Dra isär Gefle på mitten.

Gör mål framåt.

Så ska GIF Sundsvall vända 0–1 till seger och allsvenskt avancemang i kvällens retur på Strömvallen.

ST-sport träffade tre av de stora nyckelspelarna inför avgörandet.

Annons

För GIF Sundsvall är det bara vinna eller försvinna som gäller i Gävle.

0–1 i onsdags innebär att det krävs både mål och seger av Sundsvalls Giffare på Strömvallen.

Även om man skapade väldigt lite i första matchen så känner spelarna själva att det är ett långt ifrån omöjligt uppdrag att vända i returen.

Christian Brink, Jonas Wallerstedt och Hannes Sigurdsson vet hur GIF ska lyckas.

Genom att hålla tätt bakåt, dra isär Gefles kompakta mittfält och framför allt göra mål.

• Hålla tätt bakåt.

Christian Brink och Fredric Jonson får återigen stångas med långe Mikael Dahlberg och snabbe Jakob Orlov och måste få stopp på båda.

– Dahlberg vinner sex-sju av tio höjdbollar och spelar jag mot honom så är det viktigt att vår försvarslinje är kompakt och faller in bakom så Gefle inte får komma in med några löpningar. Men så länge vi hjälper varann så är det inga problem, säger mittbacken Brink.

– Sen måste vi framför allt ha ett mer kyligt tankesätt och inte slå de där 50/50-passningarna som vi gjort i Superettan ibland och blev straffade för sist.

Den cirka 190 centimeter långe norrmannen kan spela en avgörande roll i jakten på mål. Framför allt på hörnor.

– Det är en av våra styrkor och vi måste ta tillvara på de lägen vi får. Men för min del är det inget hokus pokus, jag försöker bara ta mig dit bollen kommer.

• Dra isär Gefles mittfältslås.

Gefle spelar med två defensiva centrala mittfältare i rutinerade Yussif Chibsah och unge Marcus Hansson. Två spelare som hellre säkrar hemåt än fyller på framåt.

– Det är en nyckel för oss att få isär dem lite, säger Jonas Wallerstedt som med all sannolikhet fortsätter som balansspelare.

– Så fort Gefle blir av med bollen så ligger Chibsah och Hansson på rätt sida. Samtidigt är de inga världsspelare. Jag tror inte de kommer lockas upp så mycket utan det gäller att få dem i rörelse. Det är ändå Gefles centerlinje och de bildar en box tillsammans med mittbackarna.

GIF-kaptenen efterlyser mer tålamod i det egna spelet.

– Vi måste spela runt för att få Gefle att flytta på sig. Slår vi på första passningen så behöver de inte det. Och vi såg att när vi hade bredd så fanns det ytor.

"Walle" tycker att det är skönt att ändå ha avgörandet i egna händer.

– Det är skönt att veta att det vi gör på planen avgör. Och vi ska inte ha panik. Gör vi ett mål så är det ju lika, gör vi två måste de göra två.

– Vi ska göra vårt bästa, mer kan vi inte göra. Och de som är smartast är de som firar efteråt.

• Göra mål framåt.

Gör GIF Sundsvall inte mål spelar man helt säkert i Superettan 2011. Hannes Sigurdsson har gjort åtta av sina tio mål utanför Sundsvall i år – och avrundar gärna karriären i Giffarna med både mål och allsvenskt avancemang i Gävle.

– Jag vill säga så lite som möjligt hur vi ska spela i media, men vi behöver göra mål och det lär bli så att vi jagar mål, säger Sigurdsson.

Islänningen, som för tredje säsongen i rad, är GIF Sundsvalls bäste målskytt, är precis som övriga Giffare inne på att man ska spela det spel man kan.

– Det viktiga är att alla är på samma buss och är med på vad vi ska göra. Och jag är övertygad om att följer vi vårt spel så vinner vi.

Ett bra sätt att avrunda GIF-karriären på?

– Jag kan inte tänka mig något bättre än att gå upp i Allsvenskan, säger Hannes Sigurdsson.

Mer läsning

Annons