Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trivs som välmeriterad doldis

/

Som aktiv tillhörde han 80-talsprofilerna i kultlaget Hammarby. I förbundets tjänst coachade han i flera år bland annat 85:orna, med bland andra Giffarnas Tobias Eriksson. Man skulle kunna tro att Peter Gerhardsson längtat efter att vara huvudtränare, men trots turbulensen efter Start Baxters avhopp i vintras fortsätter den sympatiske upplänningen jobbet som assisterande tränare i Helsingborg. – Fjärde säsongen nu. Jag kör kontraktet ut, ler Gerhardsson.

Annons
49-årige Gerhardsson utstrålar ett stort lugn.
Vilket kan behövas i en klubb som Helsingborgs IF, som efter avancemanget till högsta serien just i Sundsvalls Idrottspark för drygt 16 år sedan haft ambitioner att konkurrera med argaste rivalen och trätobrodern, Malmö FF, om epitetet bäst i Skåne och hela Sverige.
SM-guldet 1999 och det efterföljande avancemanget till Champions League har inte dämpat trycket, precis. Och att kunna stoltsera med en före detta världsstjärna som Henrik Larsson i laguppställningen minskar inte heller förväntningarna.
När Henke återvände för ett par år sedan räknade de flesta med att anrika HIF åter skulle vara med och slåss om guldet fullt ut.
Så blev det inte. Och fjolårets blygsamma åttondeplats sved.
Men efter en framgångsrik vinter i UEFA-cupen, där \"di röe\" från Sundets Pärla hängde med över två gruppspel har hoppet återvänt.
Bosse Nilsson, som tränade upp klubben via kvalsegern mot IFK Sundsvall, är tillbaka med Peter Gerhardsson som ständig följeslagare.
På elitnivå är det alltid ett stort tryck, som man måste lära sig leva med.
Det är inga problem för mig. Samarbetet med Bosse är också bra. Och jag har ju min roll...
Säger Gerhardsson, som genom sina år som instruktör för Svenska Fotbollförbundet och förbundskapten har bra koll på många spelare i den generation som nu är redo att ta över.
Som 85:orna.
En bra kull. Sebastian Larsson (tidigare Arsenal, nu i Birmingham) var en tidig stjärna och Micke Dahlberg (premiärmålskytt för Djurgården i går) och Petter Andersson (Hammarby) har ju också framträdande roller i sina allsvenska lag.
Det finns några GIF-bekantingar också!?
Ja, Tobbe Eriksson gjorde en hel del bra matcher i juniorlandslaget. Jag minns att jag tryckte det var lite \"Petter Andersson-light\" över honom. Allt Petter behärskade kunde Tobbe också. Det var bara det, att han var lite mindre och lättare och det liksom syntes inte lika tydligt. Har hört att han gått framåt, så det ska bli kul att se honom nu!
Kalle Ljungberg var också med, men är ju borta ur bilden nu. Christian Söderberg kom ner till Helsingborg, han också, så honom har jag också tydliga bilder av. Han var stark i gruppen, tuff och växlade mellan spel som mittback och ytterback. Var kanske litet för kort för att spelas in som mittback, funderar Peter Gerhardsson.
Inför mötet med Giffarna är han optimisitisk:
Det tog någon vecka att återhämta sig mentalt rån UEFA-äventyret. Men två läger från februari och framåt har gjort att vi laddat bra och skäråpan blir alltid bättre ju närmare man kommer...

Mer läsning

Annons