Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Genombrott väntas för gps i mobilen

Ett perfekt hjälpmedel för många. För andra en mardröm där storebror ser dig överallt.
2009 förväntas bli året då gps i mobilen får sitt stora genombrott.

Annons

Gps-mottagare har hittills bara funnits i dyra mobiltelefoner, men det kommande året räknar mobilbranschen att de även kommer att finnas i mellanklassen och därmed i så gott som var mans hand.

Vad som också talar för ett större genombrott är att det dyker upp allt fler applikationer som bygger på kombinationen gps och mobil. Bara de senaste dagarna har det också presenterats flera nya samarbeten mellan mobiltillverkare, operatörer och programbolag.

Operatören 3 har inlett ett samarbete med Wayfinder som har flera olika tjänster för navigation och lokalisering. Det finns ett program som ger synskadade hörbara vägbeskrivningar och gps utnyttjas också i ett träningshjälpmedel som hjälper motionären hålla reda på var, hur långt och under vilken tid han eller hon har motionerat. Löprundan kommer också som karta i e-posten.

Aningen mer kontroversiellt är Nokias samarbete med Securitas som handlar om personlig säkerhet. I princip är det samma tjänst som Securitas tidigare sålt i flera år till personer som av olika anledningar befinner sig i en utsatt situation som nu tar steget in på massmarknaden.

Den som abonnerar på tjänsten behöver bara hålla inne en knapp så kopplas samtalet till Securitas larmcentral som ser vem som ringer och var vederbörande befinner sig. Det blir också möjligt att hålla reda på var barnen, maken eller någon av vännerna befinner sig.

För den som till äventyrs inte vill bli övervakad finns möjligheten att slå av tjänsten och bli ”osynlig”. Frågan är hur väl det tas emot av en svartsjuk äkta make eller maka.

– Det är naturligtvis helt omöjligt för oss att styra hur någon använder tjänsten i slutändan. Men vi ser den mer som en trygghet än ett problem, säger Magnus Friberg, marknads- och utvecklingschef på Securitas till TT.

Mer läsning

Annons