Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hasselaungdomar lämnas inte vind för våg

/
  • På det tidiga lördagscaféet fanns bästisarna fr.v Veronica Näslund och Tuve Larsson. De började kvällen med att spela ett tärningsspel.–  Vi är här ibland. berättar de.Annelee Larsson var i lördags en av de jourhavande på Hasselagården. Hon tycker inte om snacket att offra lördagskvällen.– Klart man medverka. Andra föräldrar ställer ju upp för mina barn.

Hasselaföräldrarna bryr sig och ställer upp.

Annons

Från klockan sex till midnatt är lördagscaféet på Hasselagården öppet och välkomnar ungdomarna.

– Två vuxna delar på ett kvällspass. Listorna är fulltecknade mars månad ut, säger Marie Westin.

Hon är ansvarig för säsongens upplaga av den för Hassela så signifikativa ungdomsverksamheten byggd helt på frivilliga insatser.

– Det var Stig Jonsson i Hassela IF som drog igång det hela för många år sedan. Då fanns här betydligt fler ungdomar än idag, berättar Marie Westin i Ölsjön.

I höst skedde en stor förändring. Idrottsföreningens samlingslokal Stjärnan har varit den självklara ungdomsgården genom åren men från i höst är man omlokaliserad Hasselagården inne i byn

– För att få ner driftskostnaderna beslöt man nämligen att kallställa Stjärnan i vinter, förklarar Marie Westin.

Ungdomarna trivdes på Stjärnan. De tyckte lokalen var mysig. Så första tiden efter flytten märktes ett mindre besökstapp.

Första halvan av lördagskvällen är vikt för fjärde - och femteklassare. Det får finna sig att lämna klockan nio då ungdomar i sexan och uppåt är målgruppen. Ju senare på kvällen ju fler gäster. De yngre är mer benägna att lördagsmysa med familjen. Tonåringarna vill inte lika gärna sitta hemma hos mamma och pappa.

– I lördags kväll var här ett helt gäng. De kollade på en dvd. För att de skulle kunna se den färdigt förlängde jourhavande förälder, Susanne Söderlund, öppettiden till tjugo minuter över midnatt, säger Marie Westin.

Ska man får ungdomarna med sig går det inte att agera stelbent. Egna initiativ uppmuntras. En lördagskväll fick de testa en skyttesimulator. Mycket uppskattat så det blir repris. Den stor filmduken har börjat användas för digitala spel. Läsk, tilltugg och godis kan inhandlas för självkostnadspris.

Och inte minst viktigt. Föräldrarna ser till att besökarna får en trygg skjuts dit och hem.

Mer läsning

Annons