Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hamrin om lagen som gör upp i Hockeyallsvenskans kvalserie: "Kampen om norr och söder kan rita om hockeykartan"

/

Få saker i idrott är så rafflande som kvalseriedramatik i ishockey. Den högsta kvalserien i svensk ishockey är numer kvalet mot Hockeyallsvenskan. Här i Medelpad bjöd den förra säsongen på glädjerus då Sundsvall Hockey tog steget upp och skickade ner storklubben Södertälje i ettan.

Annons

Båda dessa klubbar är tillbaka i serien detta år. Skillnaden mellan Hockeyettan och Hockeyallsvenskan har tydligt minskat och framför allt är det den södra Allettan som år efter år uppvisar styrka. Tingsryd, Pantern och Vita Hästen har visat att lag från den serien snabbt kan anpassa sig till Hockeyallsvenskan. Även detta år kommer tre av kvallagen från södra serien och jag bedömer att de lagen är de som blir tuffast för de allsvenska lagen (två norrlag) att knäcka. Kampen mellan norr och söder kan rita om hockeykartan till den grad att bara Småland har lika många elitlag som hela Norrland.

Jag ser mycket fram emot denna serie som jag tror kommer både bli jämn och rafflande. Jag dömer inte ut något lags chanser på förhand men bara två av sex lag når Hockeyallsvenskan. Så här rankar jag lagen på förhand:

1. Västerviks IK

Segraren från den södra Allettan har imponerat under hela säsongen. De har bl a fyra raka segrar mot Troja/Ljungby och de slog Södertälje hemma med 6-0 under Allettan. De spelar en fartfylld ishockey med spelskickliga backar som sätter bra fart i spelet och framåt har de en bra mix av skickliga och hårt jobbande forwards som klarar att spela i ett högt tempo. Finns det något frågetecken så är det i så fall att lagets målvakter inte har vunnit på denna nivå tidigare.

Nyckelspelare:

*Victor Lindman- 21-årig offensivt skicklig back med bra fart, bra passningsspel och ett bra skott. Mycket bra efter offensiva blålinjen. Blivande SHL-back.

*Dan Pettersson- Jättecenter på nästan två meter som läser spelet utmärkt. Ligger rätt i banan och gör ett utmärkt jobb för att ge andra ytor. Duktig framför mål och en urstark tekare.

*Joakim Thelin- Son till AIK-legendaren Mats Thelin men en helt annan spelartyp än honom. Joakim är en stor skicklig högerfattad sniper som skapar målchanser från alla håll och vinklar.

2. Sundsvall Hockey

Sundsvall kommer till spel med ett bredare lag och ett bättre spel än man gjorde för ett år sedan och under första halvan av Hockeyallsvenskan. Det är fortfarande ingen frenetisk intensitet i spelet men Leif Strömberg har haft tid att förbereda laget och har fått dem att jobba hårdare. De största vapnen är ändå att man har kvalseriens bästa målvakt och en rutinerad stomme som vet vad som krävs för att vinna i en sådan här serie.

Nyckelspelare:

*Magnus Åkerlund- En Osbyfödd målvakt är den som bäst försvarar Norrlands färger i denna kvalserie. Stora kvalhjälten förra våren då han räddade 94% av skotten för Sundsvall då de tog steget upp.

*Christoffer Kjaergaard- Kommer bli oerhört viktig för slutpunkten av lagets offensiva spel. Han behöver ladda sin bössa och leverera viktiga mål på samma sätt som han gjorde för ett år sedan.

*Christian Söderström- Ska Sundsvall klara sig kvar är det främst offensiven som behöver sticka ut i positiv riktning då man kommer vara spelförande i de flesta matcherna. "Chrippe" blir mycket viktig där.

3. Asplöven HC

Asplöven är det bästa laget på pappret och har den högsta högstanivån i spelet. Däremot är man också det lag med mest att förlora. Spelmässigt har laget varit alldeles för svajiga i matcherna där ingen ledning tycks ha varit säker, vilket jag tror bottnar i ett för svagt grundspel. Asplövens lag är lite spetsigare än Sundsvalls men nu när Sundsvall breddat tycker jag att bredden och målvakten talar mer för Sundsvall, om än med väldigt liten marginal.

Nyckelspelare:

*Scott Macaulay- Rejäl och spelskicklig kanadensisk back som gjorde 23 poäng i Hockeyallsvenskan. Bra i närkamperna och har bra rörlighet.

*Sebastian Dyk - Forward som kan göra skillnad. Skapar och skjuter mycket skott och har haft en alldeles för låg utdelning (11 mål på 182 skott) i grundserien men där det mycket väl kan lossna nu.

*Ronan Quemener - Den franske burväktaren har varit genomgående ojämn under säsongen och i inte imponerat i stort. Han (eller Samuel Ward) behöver kliva upp stort nu och stänga när det behövs.

4. IF Troja/Ljungby

Kvalseriens bästa lag rent defensivt. Troja spelar en hårt jobbande och disciplinerad ishockey som är svår att komma åt. De har bra bredd med många skridskostarka spelare. Det som gör att jag tror att Troja inte räcker i längden är att offensiven inte är tillräckligt spetsig. De kan bli alltför beroende av att ta ledningen i matcherna om den offensiva spetsen saknas. Att dessutom inte ha tagit en enda poäng av Västervik på fyra matcher måste vara psykologiskt negativt.

Nyckelspelare:

*Robin Johansson- Spännande ung målvakt med imponerande statistik. Höll dessutom fyra raka nollor vid ett tillfälle under grundserien. Oprövad på denna nivå men har bra hjälp av sitt försvar.

*Rasmus Johansson- Mycket bra defensiv back som inte fick följa med Tingsryd upp förra säsongen. Bra i box play och gör ett gediget jobb överlag. Helt okej med pucken också.

*Carl-Johan Svensson- Veterancenter som gjort många poäng i ettan genom åren. Har levererat hela säsongen och skapar mycket i det offensiva spelet. Bland många likartade forwards sticker han ut lite.

5. Södertälje SK

Klubben med sin historik borde så klart spela på högre nivå än detta men jag tror inte det här laget är redo ännu. De är riktigt starka på hemmaplan med grymma fans i ryggen men haft bekymmer på bortais och är ännu lite för ojämna. Tycker spelet bakifrån hackat en del också när jag sett dem. De har ett brett lag med många formationer som kan göra mål men saknar kanske den allra vassaste spetsen mot t ex Västervik och de allsvenska lagen.

Nyckelspelare:

*Alexander Sahlin- Efter Åkerlund är han nog den bästa målvakten i den här serien. Varit lite för ojämn på allsvensk nivå men har gjort en stark säsong i Södertälje där han fått vinna mycket matcher.

*Fredric Weigel- Playmaker som varit lovande i många år men kanske inte haft rätt inställning. Under Mats Waltin känns det som han tagit ett kliv i utvecklingen och hittar öppningar som få andra.

*Anton Holm- Målskytt av rang som varit pålitlig hela säsongen. Jobbar i övrigt hårt och har förmågan att vara på rätt ställe. Bra skott. Stått för imponerande 31 mål på 38 matcher.

6. Borlänge HF

Seriens skrällag men som vann den norra Allettan. De har dessutom ett relativt ungt lag (snittålder 22 år) med åtminstone två poängstarka formationer. Defensiven och målvaktsspelet har däremot varit det bästa vapnet och man har haft ett starkt bortafacit. Oklart hur de står sig mot detta motstånd som de ännu inte mött under säsongen. Har minst att förlora och mest att lära av att spela denna serie.

Nyckelspelare:

*Viktor Kokman- F d svensk juniormästare med HV71 och ansågs lovande där. Har gjort en stark säsong med Borlänge och har kapacitet att vara en matchvinnare även på den här nivån.

*Dick Ahlström- Offensivt skicklig back som skapar mycket och är bra i power play. Vann interna poängligan i Allettan. Storväxt, högerfattad och tung (107 kg).

*Patrik Elfsberg- Center som 21 år gammal och lagkapten samt lagets poängbästa spelare med 36 poäng på 35 matcher. Har spelat nästan hela karriären i Dalarna.

Mer läsning

Annons