Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

JK agerar inte efter Quicks vändning

Att Thomas Quick tar tillbaka sina morderkännanden får inte justitiekansler Göran Lambertz att agera.
För två år sedan granskade han de åtta mordfallen och fann inte att någon domstol vilseletts.

Annons

I onsdags gick överåklagare Christer van der Kwast ut med uppgiften att Thomas Quick inte längre tar på sig de åtta mord mellan 1976 och 1988 som han erkänt och dömts till rättspsykiatrisk vård för. Före jul väntas besked om han kommer att begära resning för att försöka få nya rättegångar till stånd.

Anhöriga till två av mordoffren vände sig i november 2006 till JK med en begäran att få Quicks ärenden granskade. De tror inte att han är mördaren och menar att polisen på ett missledande sätt fått honom att erkänna.

Göran Lambertz gick igenom brottsutredningarna och rättegångarna. Hans slutsats var att ”polis och åklagare gjort ett i allt väsentligt skickligt arbete.” Han kallade domarna ”i det stora hela mycket gedigna och välmotiverade”.

TT: Hur ser du på att Quick nu tar tillbaka erkännandena?

– Jag kommenterar inte det eftersom det handlar om skuldfrågan, om han är skyldig eller inte. Och jag har tidigare sagt att jag tror på domarna och är övertygad av dem.

– Nu säger han att han inte är skyldig och då, inför en rättsprocess som möjligen kommer, bör jag som JK inte säga vad jag tror om skuldfrågan längre, svarar Göran Lambertz.

TT: Anser du alla domarna är lika välmotiverade?

– En av domarna kan man möjligen tycka är lite sämre än de andra. Men jag säger inte vilken.

Den senaste utvecklingen i fallet Quick får inte JK att agera på något sätt. Att begära in ett yttrande från Christer van der Kwast – som varit åklagare i alla brottsutredningar och rättegångar – är exempelvis inte aktuellt.

Mer läsning

Annons