Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsvärt om piratradiopionjärer

/
  • Två besättningsmän på Radio Nords flytande station MS Bon Jour 1961. Stationen drevs av Jack Kotschack och nu ger sonen Jan ut en bok om äventyret.
  • Jack Kotschack och hans flytande piratradiostation MS Bon Jour.

Jan Kotschack: Stick iväg, Jack: Historien om Radio Nord, en älskad och oönskad station. Och om ett annat Sverige.
Premium Publishing

Annons

Tiderna förändras och utvecklingen går framåt. Idag har vi ett medieutbud, radio och tv, som gör att konsumenterna omöjligt kan tillgodogöra sig allt.

För att hinna konsumera så mycket som möjligt av tv-utbudet blir det ett hoppande mellan kanalerna. Sak samma med radion, dock inte lika stort. SVT och Sveriges Radio är inte längre ensamma om etermediet i Sverige. Monopolet är brutet. Nu finns det kommersiella radiokanaler som konkurrerar om eterutrymmet. Det finns även ett stort antal lokala radiostationer med begränsat frekvensområde.

Men så har det inte alltid varit. Man behöver bara gå tillbaka till början av 60-talet och rabaldret kring Radio Nord som sände från ett fartyg i Östersjön. Nu berättar sonen Jan Kotschack den spännande historien om Radio Nord som startades av pappa Jack S. Kotschack.

Under många år har Jan Kotschack haft flera lådor med Radio Nord-material på vinden. Klippböcker, brev, foton, affischer och annat som han sparat. Han har ofta fått frågan om när han ska skriva en bok om sin far och de dramatiska 16 månaderna då tonerna klingade ut från piratskeppet Bon Jour i Östersjön.

Förutom det samlade materialet på vinden har han skaffat sig ytterligare fakta genom bland annat intervjuer med berörda Radio Nordpionjärer. Han har dessutom forskat i olika arkiv för att ta reda på varför så många i etablissemanget var så upprörda över Radio Nord. Nu är boken skriven med både värme och humor, och en klädsam distans till den karismatiske pappan.

Historien om Radio Nord börjar med att Jack S. Kotschack var vän med de amerikanska radiomogulerna Gordon McLendon och Bob Thompson. Genom deras försorg fick han loss kapital för att införskaffa ett fartyg med sändningsutrustning. Men det skulle visa sig att det inte var så lätt att etablera sig. Starten försenades av diverse problem med båten och mastkonstruktionen. Som det inte vore nog började politiker, främst socialdemokrater, att agera för att stoppa det hela. Kommunikationsminister Gösta Skoglund (s) var Radio Nords huvudmotståndare med stöd av bland andra radiochefen Olof Rydbeck. De ansåg att projektet att var kriminellt och måste stoppas.

Radio Nord briserade som en bomb i det svenska folkhemmet. Man sände från en båt på internationellt vatten i Stockholms skärgård mellan den 8 mars 1961 och den 30 juni 1962 och man nådde i stort sett halva Sveriges befolkning, med tonvikt på Stockholmsområdet.

Att etablera en ny radiostation i monopolets Sverige var minst sagt modigt. Ledande politiker och ledarskribenter engagerade sig mot vad som kallades piratradio. Det var endast tidningen Expressen som helhjärtat stödde Kotschacks etablering av Radio Nord. När det hela kom igång var avsikten att finansiera verksamheten med reklaminslag. Annonsbyråerna såg en möjlighet att ytterligare nå ut med sitt budskap genom radion men backade ur när myndigheterna och politikerna började agera mot Radio Nord. Så de kalkylerade intäkterna första året på 12 miljoner blev aldrig verklighet.

Radio Nord var en kommersiell musikstation med nyheter varje timme, topplistor och diskjockeys som blev stora idoler hos dåtidens ungdom som ville höra lite modernare tongångar än de som Sveriges Radio hade att erbjuda. För första gången blev topplistor och modern musik tillgänglig för en större publik. På grund av Radio Nords sändningar tillkom Melodiradion i Sveriges Radio som ett panikartat motdrag.

Svenska regeringen hade allvarliga planer på att kapa Radio Nords sändarfartyg Bon Jour och den ville också ha utrett vad det skulle kosta att sätta in störningssändare mot Radio Nord.

Slutet på äventyret blev inte fullt så dramatiskt. I maj 1962 antog Sveriges Riksdag med socialdemokraterna och centerpartiet som pådrivare, en lag som gjorde det olagligt för svenska företag att annonsera i Radio Nord. Innan dess hade Sveriges Radio fått mera pengar, och också tagit över många av Radio Nords idéer. De sista 53 sidorna redovisar alla topplistor under den 16 månader långa tillvaron.

Bonus: en dvd med originalfilmen om Radio Nord från 1961, Låten från båten, medföljer. Den som vill kolla vilken musik som spelades av Radio Nord rekommenderas att skaffa dubbelalbumet Radio Nord & Radio Syd/Topplåtar från 1961-1962, utgivet på skivmärket Riverside. Sammanfattningsvis, radio- och nöjeshistoria samlade på 424 mycket läsvärda och spännande sidor i ett snyggt designat inbundet omslag.

Mer läsning

Annons