Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många blanka partier

/

Love Derwinger: Godnatt
Dialoger - vetenskap och konst

Annons

"Dialogseminariet" kallas en serie möten, som pågått vid Dramaten sedan 1985, som kretsar kring arbete, kultur, språk och kunskap.

Samtalen har, såvitt jag kan förstå av denna boks förord, dokumenterats i en tidskrift, men nu ges också en bok ut och det är pianisten Love Derwinger som skrivit den. Fler böcker ska följa och alla ska de vara knutna till forskningsområdet yrkeskunnande och teknologi.

På blott 76 sidor samlar han ett antal korta stycken, episoder, tankar, dikter och till och med en dramatiserad scen. Ibland berättar han om skapandets vånda, ibland om minnen från barndom, resor och konserter.

En del är intressant för andra musiker, till exempel hans reflektioner om det kreativa rummet, som alltid står tomt när vi går in där; i någon mening är skapandet ett Sisyfosarbete, att alltid börja från ruta ett. Han skriver om hur han hanterar sin rädsla för att spela, om sin syn på interpretation, repetition och övning.

Ett avsnitt som "Fadern" bär på ett frö till något både litterärt och spännande. Men resan till Frankrike, var kommer den in i bilden? Och det påhittade skådespelet? Trots små pärlor är detta en spretig bok med, syns det, många episoder av den sort som betyder mycket för den som upplever dem, men som det är svårt för en utomstående att tyckas med av.

Kopplingen till vetenskap är oklar, och man kommer inte särskilt nära vare sig Derwinger själv eller den som han tillägnar boken, sin lärare pianoprofessorn Gunnar Hallhagen. Man får känslan av att detta i första hand är skriven som en sorts dagbok, reflektioner som fästs på pränt för författarens skull, inte för läsarens. Det blir alltför introvert, för mycket lämnat åt läsaren att själv skapa ett sammanhang i.

Mer läsning

Annons