Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommaridyll bland småkryp

/

Lena Landström: Den magiska bulan
Rabén & Sjögren
6 - 9 år

Annons

Klassisk med talande djur som beter sig som människor - nästan. Och inte kaniner och katter heller utan insekter - nästan. I den här småkrypsvärlden lever piggor, retingar, hoppor och suggor, kanske besläktade med de namnlika verkliga insekter som de är sagoformer av.

Det är ett trivsamt vardagsliv de för. Småsuggorna börjar skolan, retingarna är retsamma; man har granbarr som ved och Piggan stickar halsdukar av ängsull. När hon inte hyr ut rum till en vetenskaps-Brumla; när en mystisk bula börjar växa upp ur marken är det förstås Brumlan som är först på plats.

Här är lite fläkt av gammaldags sommaridyll, där man bygger kojor, gör utflykter, åker båt - och för all del bil också - och där vuxna vågar säga ifrån till grannens busungar. En sorts kraftfullt förenklad insekts-Saltkråkan, rakt på sak, för mindre barn och med lite ton av hemfixad godnattsagoserie, utan poesi och med personer som inte är så lyskraftiga, men greppbara för de yngre. Och de charmfulla bilderna ger krypen ton av humor.

Mer läsning

Annons