Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Böckerna att lägga under granen

/
  • Jonas Gardell har skrivit en av årets mest angelägna böcker.
  • Nina Björks konsumtionskritiska bok

Julläsningen är ett nöje som inte får glömmas bort. Här är några boktips - för vuxna, för unga och för deckarfantaster i alla åldrar.

Annons

1. Nina Björk  Lyckliga i alla sina dagar - Om pengars och människors värde (W&W) 

Årets viktigaste bok.  Nina Björk för ett långt, ibland slingrande men oupphörligt fascinerande resonemang om hur vår mänsklighet idag konstrueras. Hur vi luras till att drömma om materiella saker därför att tillväxt måste skapas. Hur vi programmeras till att ständigt tänka "What´s in it for me?" Genom reklam, kommersiell kultur och politiska budskap. I en sådan tid är det svårt att inte hylla författare som vågar uppmana oss att tro på att utopin om en mer rättvis värld inte alls är farlig utan nödvändig.

 2. Jonas Gardell Torka aldrig tårar utan handskar – 1.Kärleken (Norstedts)

 Inte årets mest virtuost skrivna roman men en av de mest angelägna. Gardell är rasande både över de fördomar som följt homosexuella, och hur de behandlades som paria när AIDS dök upp. Frustrationen bultar i varje textrad, inte minst över inskränktheten hos alla de som tycker sig leva rätt. Det går inte att ta miste på Gardells ilska över det som borde vara självklart men som inte är det: Att kärnan i att vara en anständig människa är kärlek och tolerans, inte hat och fördömande.

 3. Jeffrey Eugenides En kärlekshandling  (Norstedts)

 En av årets mest läsvärda amerikanska romaner. Jeffrey Eugenides räknas som en av de stora i sin generation av amerikanska berättare. Lättillgängligheten för till en början tankarna till underhållningslitteratur men visar sig snart vara noggrann genomarbetning. Dialogen är lysande, karaktärernas psykologiska djup likaså, dessutom har Eugenides skarp blick för de där detaljerna som i all sin skenbara obetydlighet i efterhand visar sig livsavgörande.

 4. Katrine Kielos  Det enda könet- Varför du är förförd av den ekonomiske mannen och hur det förstör ditt liv och världsekonomin. (Bonniers)

 När Katrine Kielos med syrlig skepsis tar sig an nationalekonomins antaganden och konsekvenser, lär många läsare gnugga händerna.  Åtskilliga är vi som förundrats över hur en yrkeskår fått förklara allt ifrån varför vården måste privatiseras till varför vi själva måste gå från att ha varit medborgare till att bli kunder i ett samhälle som allt mer liknar ett stort varuhus.

 5. Caitlin Moran  Konsten att vara kvinna  (Bonniers)  

Den som doppar huvudet ordentligt under ytan i den här boken blir av med mycket ingrodd skit och kliver dessutom upp med ett leende som når till öronen. Caitlin Moran lyckas skapa ett feministiskt manifest som populariserar feminismen och gör den begriplig för vanligt folk. För den som vill få sig en tankeställare om varför världen för kvinnor och män ser ut som den gör finns nog ingen bättre bok än den här att läsa just nu.

 6. Don Delillo Ängeln Esmeralda – nio noveller  (Atlantis)

 Don Delillo brukar nämnas som en möjlig Nobelpristagare. Främst har han fått anseende som romanförfattare, hans behärskande av novellen är däremot inte lika känt.  När Atlantis låter den svenska publiken stifta bekantskap med hans novellkonst, elegant översatt av Rebecca Alsberg, visar han sig vara en virtuos även i denna form. Skulle Delillo ta hem 2013 års Nobelpris i litteratur vore det inte oförtjänt.

Mer läsning

Annons