Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De sjunger in pilgrimsleden igen

/
  • Ulrika Bodén repeterar med de två Medelpadskörerna. Hon ger också S:t Olofsföreställningar tillsammans med musikerna Göran Månsson och Niklas Roswall och skådespelaren Lars T Johansson.
  • Torpskören och Sundsvalls kyrkokör deltar tillsammans med körer från Jämtland och Norge i festmässan i Nidarosdomen när S:t Olavsleden återinvigs.
  • Ulrika Bodén.

S.t Olavsleden, en av Europas fyra stora pilgrimsleder, är Nordens svar på El Camino, vägen till Santiago de Compostela.
Efter 500 år är leden åter en sammanhållen väg, från Selånger till Trondheim. Den återinvigs bland annat med Medelpadskörer i Nidarosdomen och S:t Olavsföreställningar i folkton.

Annons

I över en vecka, med början på lördag, firas att nutida pilgrimsvandrare och turister nu åter kan gå i Olavs spår ända från Selånger till Trondheim. Leden är åter röjd och markerad och längs vägen finns möjligheter att äta och sova på lämpliga ställen.

För ett par år sedan fick sångerskan Ulrika Bodén och folkmusikern Göran Månsson i uppdrag att forska i arkivens djup efter äldre musik som handlade om Olav, på svenska Olof, med tanke på återinvigningsfestligheterna.

– Vi grävde och hittade massor av material, främst fragment av både sakrala och folkliga texter med okända melodier, men också noter från 1200-talet, säger Ulrika Bodén.

Det var melodin "Lux illuxit", som översatt blev "Ljus en dag är klar upprunnit". Den har arrangerats för kör, och i invigningsmässan i Nidarosdomen den 7 september sjungs den av 250 körsångare från sju körer längs leden: Sundsvalls Kyrkokör och Torpskören från Medelpad, Cantilena och Decibel från Jämtland samt tre norska körer.

Körprofessor Anders Eby leder, hans MIkaelikör finns också med, och trion Ulrika Bodén, Göran Månsson och nyckelharpisten Niklas Roswall spelar.

– Det är en jublande lovsång till S:t Olof, med en underbar text om martyren som återuppstod till den eviga glädjen.

Men trion har också sitt eget sätt att fira S:t Olof. Tillsammans med skådespelaren Lars T Johansson ger de en berättarföreställning baserad på det övriga materialet de funnit: medeltida och folkliga sånger om honom samt en gestaltning av situationer han enligt sägner befunnit sig i.

– Vår framställning är inte helt vetenskaplig men ger en god bild av den tid då han levde, säger Lars T Johansson.

Här finns till exempel balladen om hur Olof och hans bror Harald kappseglade till Norge för att tävla om kungakronan. Olof har en snabbare båt men byter med brodern. Efter en strapatsrik färd kommer han ändå först till Norge; han är ju Guds trogne och därmed välsignad.

Till rytmisk och fräsch medeltidsrytm väver Ulrika Bodéns sångtext och Lars T Johanssons berättelse tillsammans en dramatisk skildring av seglatsen. Inte minst krockar två teologier, den nya kristendomen mot den gamla folktron. När trollen anfaller letar ju Olov febrilt i Bibeln efter vägledning om hur man förfar med troll, men hittar förstås inget.

Än starkare blir det av att i den tidens folkmedvetande var troll fullt reella, menar Lars T Johansson.

– Det är också spännande hur man fostrade krigare. Den som dog i strid fick komma till Valhall och äta fläsk. Parallellen till våra dagars självmordsbombare är självklar, säger han.

Föreställningarna ges bland annat i Stöde kyrka den 4/9 19.00, Hussborgs herrgård den 5/9 18.30 och Selångers kyrka den 8/9 19.00. "Lux illuxit" uruppförs i Torps kyrka den 29/8 19.00.

Mer läsning

Annons