Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Diskutera problemen öppet i stället

/
  • Före detta teaterchefen Tomas Melander svarar på debattinlägg från Scenkonstbolagets ledning.

Varför svara inte Scenkonstbolagets ansvariga på de frågor som ställs? undrar Tomas Melander. Tidigare inlägg i debatten om Scenkonstbolaget och Teater Västernorrland: 17, 23 och 27 februari samt 1, 3 och 6 mars.

Annons

Det tråkiga med Scenkonstbolagets lednings svar i måndagens ST om läget inom bolaget är att man de facto signalerar att man inte är intresserad av att någon utomstående över huvud taget ska intressera sig för vad som händer med länets största offentliga kulturverksamheter.

Hur ska man annars tolka att man inte svarar på en enda fråga som ställs om hur verksamheten bedrivs? Hur ska man annars tolka det faktum att ledningen snarare lägger kraft på att demonstrera makt genom att, likt centralkommittén under Röda Torgets glansdagar, slå verksamhetsberättelsen i huvudet på frågeställare och skattebetalare i stället för att försöka skapa dialog och förståelse?

De som varit med ett tag vet ju att verksamhetsberättelser inte är bibliskt kommunicerande instrument utan snarare maximalt tillrättalagda och tendentiösa dokument för att garantera nya anslag för kommande år eller att få aktieägarnas OK på årsstämman - för att få fortsätta ett år till!

Därför är det tråkigt med denna avsnoppande attityd i stället för att man visar upp ett mer öppet intresse av att diskutera problem och möjligheter inom sin viktiga sektor av samhällsbygget.

Dessutom ska man komma ihåg att det inte är medborgarna som tagit upp frågor om ekonomi till det offentliga samtalet. Under det senaste året är det i stället Scenkonstbolaget själv via pressinlagor både från styrelseordföranden, VD och teaterchef som dragit upp ekonomin till allmän debatt. Men då har det naturligtvis handlat om utgjutelser om att man haft för låga anslag (118 Mkr!) och velat ha mer!

När det nu ställs frågor om hur bolaget, och då särskilt teatern, hanterar sina anslag när det gäller både budgetkontroll och extraordinära åtaganden i Jämtland så får vi veta att det är inget som någon ska bry sig om eller har med att göra!! Punkt slut!

Scenkonstbolaget skulle ha mycket att vinna på att kommunicera mer öppet och ödmjukt än vad man gör idag. Jag inbillar mig till och med att man skulle kunna vinna en del av allmänhetens respekt och intresse med ett förhållningssätt som byggde mer på ett verkligt intresse av omgivningen än på att putsa på den kulturpolitiska makten och förträffligheten.

En fråga man fortsatt måste ställa sig är var de politiskt ansvariga uppehåller sig och hur de ser på sitt mandat och sin roll? Och sin uppsikt över det hela?

Har inte heller de svar på några frågor?

Man får ju hoppas att de inte tänker föreläsa ur landstingets kulturplan eller andra dokument i hopp om att få lugn och ro.

Mer läsning

Annons