Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En människoprick som kom hit

/
  • Också Himmelska fridens torg fick familjen se tack vare att deras yngsta dotter kom från andra sidan jorden.

Anders Jansson och Nina Östman: Alice från Kina Alfabeta

Annons
Om en liten människoprick från ett stort land på andra sidan jordklotet, som av en händelse kommer att betyda mycket för en svensk familj, handlar bilderboken Alice från Kina.
Kina är numera ett stort adoptionsland för västvärlden, och säkert finns många svenska familjer där syskon och vänner kan känna igen sig i familjen Jansson-Östmans känslor.
Som när det första lilla fotot kommer från barnhemmet och all längtan äntligen får ett ansikte: ett ledset litet halvårsgammalt sådant ovanför en vit klänning. Eller hur otåligheten bara växer: Varför får vi inte hämta hem henne någon gång; varför måste ett helt halvår till gå när hon är därborta och vi här? Och den långa resan, som inte riktigt känns som att åka bort.
Utan så många ord beskrivs ändå det viktiga, och de egna bilderna från barnhemmet, Kina och Sverige berättar mycket. De talar om växande gemenskap men låter också Alice vara den kontrast hon faktiskt är till svensk försommargrönska, röda lador och romantiska vita brädgolvsinteriörer.
I och för sig hade det varit roligt att få lära känna Alices svenska syskon lite närmare och få veta mer om deras individuella känslor utöver det som familjen som helhet upplever. Men ändå är boken en fin liten dokumentation som säkert kan vara många till glädje.

Mer läsning

Annons