Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En poppig ettåring

/
  • Sundsvalls popkör har funnits i ett år och är troligen ensam i stan om att bara ha pop- och rocklåtar på repertoaren.
  • Efter ett år har drygt 60 popdiggare slutit sig till Sundsvalls popkör, som repertoarmässigt beskrivits som
  • Ett inspelat band med komp tillhör Sundsvalls popkörs önskemål, men vid repetitionerna är det ledaren Anna MatsAnders piano som gäller.

Sakral musik, visor, konstmusik och världsmusik - det är genrer som är väl rotade i körvärlden. Men popmusiken är normalt förbehållen ensamma sångare med kompband.

Sedan ett år tillbaka har den traditionen ändrats. Sundsvalls popkör är september månads kör i ST:s serie om folkrörelsen körsång i Medelpad

Annons

Inom kyrkan har pop- och jazztoner länge förmedlats av körer via gospeln. Men utanför kyrkan har det varit solosångare som gällt på popsidan, underligt nog eftersom popmusiken har många lyssnare.

Anna MatsAnders tyckte också att det var märkligt. Hon har ett förflutet med att leda friskvårdskörer och där hade hon använt pop- och rocklåtar. En del av sångarna tyckte att det var roligt och ville gå vidare, så för ett år sedan hörsammade hon dem och grundade Sundsvalls popkör.

– Det finns säkert körer som vi i andra städer, men så vitt jag vet är vi den enda kören i Sundsvall som bara sjunger pop och lite rock, säger Anna MatsAnders.

Tidigt upptäckte hon också att färdiga sättningar för kör av låtarna i stort sett saknades, så hon får skriva alla arrangemang själv. Och det gör hon med glädje: Radio Guld är en stor inspirationskälla. Faktiskt har någon beskrivit Sundsvalls popkör som "Radio Guld i körformat".

– Men det är förvånande att notförlagen inte snappat upp att det är en ny trend på gång, särskit efter Körslaget, säger hon.

Det visade sig att många skulle tilltalas av idén. Efter ett år är man drygt 60 sångare.

Jan Atterhagen, bas, hörde ryktet och anslöt sig.

– Hela konceptet är kul. Jag har sjungit i kör förut men det här är roligare, säger han.

Detsamma gäller Kim Janson. Han drogs med av en kollega.

– Sedan dess är det det roligaste jag gjort. Den här musiken känns friare; det är med energi i den, säger han.

Han kom hit som bas men upptäckte med Anna MatsAnders hjälp att han är tenor. Det är visserligen lite jobbigare med höjdtonerna, men god hjälp hade han av att sluta röka. Snacka om att körsång är hälsosamt.

Naturligtvis är nostalgin stark i repertoaren: här är ju låtar man växte upp med, känner igen och har minnen med.

Just nu jobbar man med Rolling Stones-låten "Honky Tonk Women", "Substitute" och "Love you to want me". I "Five hundred miles" släpper alla loss med tryck och engagemang. Här gäller mer ös än finlir; det är sång för glädjen i att sjunga och uppleva musiken inifrån; sång för att lossa känslorna.

– Den här blir jag i gasen varje gång vi sjunger, säger Anna MatsAnders.

– Vårt mål är inte att bli bäst i körsång utan att ha roligt. Och det är inte alltid de som sjunger bäst som tillför mest socialt, säger hon.

Därför vill hon inte utesluta någon som vill vara med, även om kören just nu känns ganska lagom stor för att ännu vara hanterbar. Några herrar till skulle förstås vara välkomna, och Kim Janson menar att för den som aldrig sjungit i kör kanske en popkör kan vara enklare att börja i, eftersom man känner till låtarna.

Å andra sidan - är man många hittar fler nya kompisar. Om det öppna och glada klimatet talar både Kim Janson och Jan Atterhagen med iver. Liksom om hur bra man mår efter en körkväll. Sång påverkar kroppen till ökat välbefinnande, och här rör man sig också till en del av låtarna. Vissa rörelser är koreograferade, andra spontana.

– Det är svårt att stå still till sådan här musik, säger Jan Atterhagen.

Det fick arrangörerna av Matfors kulturvecka uppleva när popkören, som där gjorde sitt första offentliga uppträdande, dansade sig igenom podiet och sjönk ner så den blev huvudet kortare. Vilket inte gjorde denna glada kör mindre glad och livlig. Det gäller bara att se till att podierna förstärks i framtiden.

Mer läsning

Annons