Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett levande lokalt konstliv

Folkpartiet i Sundsvall svarar på två ST-artiklar 17 november, nyhetsartikeln \"Fp: Mer lokal konst på muséet\" och Cuirt Bladhs kommentar \"Plötsligt dikterar politiker villkoren\".

Annons
Folkpartiet har i en motion föreslagit att kommunen ska bli bättre på att köpa in konst av lokala konstnärer och att ställa ut lokal konst på Kulturmagasinet. Det skulle vara ett bra sätt att stödja vårt lokala konstliv, och också öka intresset för konsten i vår region.

Det är viktigt att lokala konstnärer får möjlighet att ställa ut sina alster på Kulturmagasinet, en naturlig mötesplats för skolungdomar och våra invånare. Det ställs ut verk av ett antal konstnärer årligen och det är frågan om prioritering vad man väljer att ställa ut eller köpa till kommunala lokaler. Att det ska ställas ut eller köpas verk från minst en lokal konstnär innebär en eller fler (vilket vi hoppas på).

Många som har konstintresse har uppmärksammat att lokala konstnärer har ställts ut alldeles för sällan på Kulturmagasinet och detsamma gäller inköp av deras konst. De två nya konstintendenterna, ansvariga för utställningar och konstinköp är intresserade och öppna för nya lösningar, men vi vet hur det har varit tidigare och vi vet inte hur det kommer att bli om andra personer tillträder dessa tjänster. Därför tycker vi det är på sin plats med en miniminivå om minst en utställning och ett inköp per år.

Förslaget innebär inga extra kostnader. Vi har lokaler och kompetent personal och tanken är att med deras hjälp uppmärksamma lokala förmågor på hemmaplan. Som det är idag får många ställa ut utanför kommunens gränser och funderar på att flytta p g a det kyliga bemötandet.

Folkpartiet värnar om dem som är verksamma inom länet. Curt Bladh skriver om Fp:s skenheliga värnande av Sundsvalls (inte särskilt omfattande) konstliv. Undrar om konstnärerna själva delar hans uppfattning om att konstlivet inte är särskilt omfattande?

Curt Bladh skriver vidare att Fp vaknat till någon slags politisk insikt, men han måste ha missat Folkpartiets motion om gratis skolskjutsar för skolungdomar till kulturevenemang. Detta har redan beslutats om för ungdomar bosatta i stan och nästa steg Fp kämpar för skulle omfatta ungdomar i närområden. Bladh har troligast också missat folkpartiets framgångsrika kamp för att åter öppna Kulturmagasinet på söndagar och folkpartiets motion om att stärka barnkulturen, som behandlas av kommunfullmäktige nu på måndag.

Vi folkpartister värnar aktivt om ett bra kulturliv, och vi gör det samtidigt som vi prioriterar medborgarnas skattemedel på ett kostnadseffektivt sätt. Genom vårt förslag kan vi använda befintliga lokaler och befintliga resurser på ett bättre sätt, samtidigt som det lokala konstlivet och konstintresset ökas!

Eva Losinski (fp)
Ersättare i Kultur och fritidsnämnden och konstinköpsutskott, Sundsvall

Lars Persson (fp)
Gruppledare

Mer läsning

Annons