Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett mischmasch om Lundkvist

/

BOK René Vázquez Díaz: Oliktänkaren. En bok om Artur Lundkvist. (Ordfront)

Annons
Vill man vara snäll kan man kalla boken en hybrid. Vill man vara ärlig så är den en kökkenmödding, ett rent mischmasch. I år är det hundra år sedan, för övrigt den 3 mars, som Artur Lundkvist föddes i ett litet fattigt torp en dryg mil utanför Perstorp. I Hagstad, Oderljunga socken.
Det är ett utmärkt tillfälle för summering och sammanfattning, men även för att framför en hyllning till en av förra seklets största och mest vittfamnande naturkrafter inom den svenska litteraturen romanförfattare, lyriker, reseskildrare, introduktör, översättare, debattör, film- och litteraturkritiker. Detta har påpassligt nog Malmöförfattaren René Vázquez Díaz tagit fasta på och ger nu ut boken \"Oliktänkaren. En bok om Artur Lundkvist\".
Problemet är att Vázquez Díaz skrift till försvinnande liten del egentligen handlar om Artur Lundkvist. Vad han mest uppehåller sig vid, förutom sin egen förträfflighet och hur nära han stod författarparet Lundkvist Wine, är nittonhundratalets politiska historia.
Utgångspunkten är förvisso ett intressant material. Vázquez Díaz har tagit del av Säpos akt över Lundkvist. Den omstridde och omutlige Artur Lundkvist var under många år utsatt för intensiv bevakning av den svenska hemliga polisen. Vissa perioder avlyssnades till och med telefonen i hemmet på Råsundavägen i Solna. Självfallet är det en skandal, ytterligare en av alla kränkningar den svenska underrättelsetjänsten under många och långa år utsatte svenska medborgare för.
Men detta tar sedan René Vázquez Díaz till intäkt eller ska man kanske snarare skriva, att han använder det som ursäkt för att hänge sig åt lindrigt sagt utsvävande och grovt paranoida betraktelser om världshistorien och en mängd politiska betraktelser. Han söker sedan stöd för sina åsikter i vad Artur Lundkvist skrivit. Det skär sig omedelbart som en filbunke när åskan går eller som glass med senap. Det är svårt att föreställa sig en människa med mindre benägenhet att hänge sig åt paranoida föreställningar än Artur Lundkvist. Med båda fötterna stod han säkert på jorden i politiskt och intellektuellt avseende.
Värst är ändå René Vázquez Díaz idoga ansträngningar att framställa sig själv som Artur Lundkvists och Maria Wines bästa och närmaste vän. Det är rentav motbjudande. Dessutom är det en ren och skär lögn. Hur kan en människa med bevarad självrespekt skriva följande mening om Maria Wine? \"... och hon öppnade sitt och Arturs hem för mig som en vän, ja , nästan som det barn de aldrig fick\". Lundkvist och Wine var ytterst övertygade och djupt överens om att de aldrig skulle ha några barn. Och ingen av dem hade några som helst överblivna föräldrakänslor bubblande inombords. Maria Wine tyckte hjärtligt illa om René Vázquez Díaz. Det gör det hela ännu osmakligare och ohederligare. Dessutom demonstrerar han om och om igen en total brist på varje form av inlevelse i hur Artur Lundkvist och Maria Wine var som människor, deras egenartade psykologiska natureller. Han känner dem inte. Varken såsom de var i levande livet eller genom deras många böcker.
René Vázquez Díaz har inte skrivit en bok om Artur Lundkvist. René Vázquez Díaz har skrivit en bok om hur René Vázquez Díaz ser på världen och kanske främst hur han ser på sig själv i denna värld. Hela tiden när Artur Lundkvist, trots allt, kommer på tal sticker författaren in sitt lilla huvud mellan läsaren och Lundkvist och slår sig för bröstet och utbrister: \"Men han berättade det för mig!\"
Den moderna forskning i ämnet som finns, till exempel Jan Arnalds avgörande doktorsavhandling \"Genrernas tyranni\", finns inte ens med i litteraturförteckningen. Överhuvud taget är Vázquez Díaz synnerligen dåligt inläst på ämnet för sin bok, särskilt då den litteratur som finns kring Artur Lundkvist. Så, på det hela taget, är det obegripligt varför René Vázquez Díaz har skrivit en bok som han påstår handlar om Artur Lundkvist.

Mer läsning

Annons