Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färgrik teater med mycket tankegods

/
  • Rummet förändras hela tiden när Ivar och mamma hittar på. Mia Ståhl-Broborg är den fantasifulla mamman.

Kulturmagasinet Vad sägeru nu då? Pygméteatern spelar för barn 3 - 7 år

Annons
Ivar vill att allt ska gå enligt rutinerna. Varje kväll vill han höra sin favoritsaga "Den praktiska kråkan". Det blir mamma som en dag gör revolution och, trots Ivars protester, utmanar honom på att gemensamt hitta på en egen saga i stället.
Först är han motvalls, men till slut blir fantasin så stor att den sveper bort tjurigheten. En liten råtta hamnar i knipa på ett stort varuhus, och snart är det Ivar själv som är råttan och blir jagad, möter angivare, befinner sig ensam på taket. Det blir färgstarkt, spännande och lite läskigt.
Här blandas dock- och skuggteater med vanligt fysiskt agerande, och fast bytena är snabba och handlingen intensiv köper den unga publiken övergångarna utan tvekan. Kanske går det så smidigt för att här finns mycket som är spännande: färg, grejor, skärmar och en ambitiös och påhittig scenografi, som ger en förtätad stämning. Bokhyllor kan bli höghus; en stjärnhimmel tänds ur ingenstans.
Men kanske är effekten störst för att tankegodset är djupare än i mycket annan barnteater. Här går man förbi de enkla sanningarna, som att det är bra att ha vänner och ett eget hem, och finner en rätt besvärlig unge, vars utveckling riskerar att dränkas i rutiner som hans egen bekvämlighet är orsak till.
Inte utan motstånd tvingas han bli kreativ och börja lösa problem, iklädd en annan identitet. Ändå är pjäsen inte pedagogisk: inga tydliga slutsatser dras utan tankenötterna räcks fram fritt för var och en att tugga på efter behag.
Och med tanke på hur jobbigt det är att hitta på nytt är det nog tur ibland att "Den praktiska kråkan" och andra invanda favoritböcker finns. Inte minst tur för föräldrarna.
Fotnot: Pygméteatern spelar också i Kvissleby och Stöde under helgen.

Mer läsning

Annons