Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Irländsk litteratur på hög nivå i Härnösand

I två dagar har Irland och dess litteratur stått i fokus på Mittuniversitetet och Sambiblioteket i Härnösand.
Hedersgäst var författaren John Banville, ganska okänd i Sverige men kanske Irlands näste Nobelpristagare.

Annons
Nätverket Nordic Irish Studies Network är en sammanslutning av nordiska litteraturforskare som har Irland som specialintresse.
I år ägde den årliga träffen rum i Sverige och Härnösand och utgjordes av ett tvådagars symposium kring begreppet minne i irländska texter, som är deltagarnas nya studieobjekt efter ett avslutat tema om exil.
Det gäller alla möjliga aspekter på minne. Man kan tänka sig att våra historiker utforskar Irlands historia medan vi litteraturvetare tar upp metaforiskt eller personligt minne eller identitet, säger Hedda Friberg, universitetslektor i engelska och koordinator för symposiet.
Själv blev hon intresserad när hon kom i kontakt med James Joyce och skrev sin avhandling om irländsk litteratur.
Tänk på alla irländska författare som fått Nobelpriset och på viken slagkraft deras litteratur haft i västvärlden. En del menar att det hänger ihop med att landet varit förtryckt - det är en grogrund för stark litteratur. Andra skäl kan vara att irländarna har tillgång till det rika engelska språket och att de är katoliker, säger hon.
Och givetvis kan ett engagerat och angeläget uttryck spira ur fenomen som långvarig hungersnöd under 1800-talet, självständighetskamp till långt in på 1900-talet och segdragna konflikter med Storbritannien ända in i vår tid. Till symposiet passade nätverket på att inte bara bjuda in ambassadören Patrick McCabe utan också författaren John Banville.
Han är ganska okänd i Sverige, eftersom bara en av hans romaner, The book of evidence, har översatts till svenska under namnet Motivet. Den används som kurslitteratur vid Mittuniversitetet. Banville har skrivit ytterligare ett tiotal romaner och omtalas av många som blivande nobelpriskandidat. Han är bosatt i Dublin och har inte gått i exil som många av sina författande landsmän.
Förutom att John Banville själv läst ur sin senaste roman The Sea har han också samtalat inför publik med en inbjuden kritiker, Derek Hands, som också skrivit den senaste monografin om Banville.
Han är ganska smal och svår. Men han är den bästa nu levande irländska författaren och jag tycker att han absolut håller Nobelprisklass, säger Hedda Friberg.

Mer läsning

Annons