Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julmusik med inträde - inget för kyrkorna

/
  • Så här såg det ut när Tonicakören sjöng sin julkonsert i Skönsmons kyrka 2000, med Linda Pettersson, Kjell Sundling och Hans Lindgren som gäster. I år bryts den långa traditionen.

Jultid är körtid, och ofta är det i kyrkorna som Sundsvalls körer sjunger julmusik.
Men många församlingar blir alltmer restriktiva med att upplåta kyrkan om körerna tar inträde. Därför bryts till exempel i år en 22-årig tradition när Tonicakören flyttar sin konsert från Skönsmon till Betlehemskyrkan.

Annons

En kyrka är ett gudstjänstrum. Ska det kosta pengar att gå in där?

Frågan har diskuterats länge i Svenska kyrkan. För externa körer, som lånar kyrkan för julkonserter, får det följder när församlingar intar hållningen att det utbud som erbjuds i kyrkan ska vara gratis.

En kyrka kan inte hyras, utan man får komma överens med församlingen om samarbete. Så har Tonicakören gjort i 22 år, och GA-församlingen har bland annat bekostat marknadsföring och programblad.

– Vi har haft ett bra samarbete. Men i år fick vi veta att vi inte får ta inträde. Vi brukar ta en hundralapp och delar av intäkterna ges till ändamål inom kyrkan, säger vice ordförande Britt Westlund.

Att slopa avgiften var inget alternativ; kören har kostnader för solister och musiker.

– Vi blev snopna. Det är en fin tradition. Men vi accepterar förstås, även om vi tycker att det är konstigt, och vi är glada att få komma till Betlehemskyrkan. Men under åren har många från Skönsmon kommit och lyssnat, och dem kanske vi tappar nu, säger Britt Westlund.

Vikarierande kyrkoherden i GA, Stefan Andersson, säger sig också vara snopen. Enligt honom har det bara förts diskussioner med Tonicakören. Församlingen har frågat efter en kalkyl för att se om den skulle kunna ta körens omkostnader och erbjuda lyssnarna fri entré.

– Men så fick jag veta att de flyttat konserten, säger han.

Det finns församlingar som inte har något emot att upplåta kyrkan som ren konsertlokal, men i GA vill man komma ifrån det. Generellt tycker Stefan Andersson att det blir konstigt om man lånar ut kyrkan gratis för att någon annan ska tjäna pengar. Därför ser han hellre att församlingen arrangerar konserten och tar omkostnaderna - så långt det går.

– Det vi har kvar som kostar inträde är Julton, och det är en så stor apparat med sådan hävd att det skulle bli ramaskri om vi försökte ändra på det, säger han.

Också Alnö församling har blivit mer restriktiv. Cantitokören har i år fått nej på förfrågan och ger i stället sin julkonsert på Norra berget. Däremot upplåts kyrkan fortfarande till lokala körer som har lång tradition av att sjunga där, med eller utan inträde.

Kyrkoherde Anna-Maria Larsson menar att det för små församlingar också är en resursfråga. Kyrkan tar inte betalt men har själv kostnader för exempelvis värme och vaktmästare.

Den nya policyn kan förstås medföra att en och annan konsert inte blir av. Sundsvall kryllar inte av lämpliga lokaler för sång, och före jul är det extra trångt.

– Förr hade vi jättemycket utifrån, men när vi fick fem egna körer som alla ska ge konserter i december måste man prioritera, säger Anna-Maria Larsson.

Mer läsning

Annons