Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hattar för alla smaker ställs ut

/
  • En grå filthatt med clownlika knappar har namnet
  • Ringvor Gustavsson har använt sig av bilder på döda film- och musikikoner, bland andra Zarah Leander, Elvis, Bette Davis och Ingrid Bergman. Här syns Janis Joplin på en fjäderprydd hatt.
  • Det kontrastrika är ständigt närvarande på hattutställningen på Galleri 8.
  • En grå filthatt med clownlika knappar har namnet

Galleri 8

Hatten är huvudsaken

Ringvor Gustavsson, Lilly Wahlström och Marianne Wahlström

9 januari - 10 februari

Annons

Galleriet i källaren på Magasin 8 ser för tillfället ut lite som en damhattaffär vid förra seklets början, men tittar man närmare ser man att ingen av de 49 hattarna är den andra lik. Ringvor Gustavsson, Boliden, Lilly Wahlström, Bjästa och Marianne Wahlström, Stockholm har lyft fram en så utrotad kulturskatt som huvudbonaden, och visar med hantverkets och fantasins hjälp gamla modeller i ny tappning.

Det som slår en till en början är att hattarna som omarbetats till konsthantverk verkar tagna från en annan tid. De andas 20-tal, 30-tal, 40-tal. Men så ser man att även sydväster och kepsar konkurrerar om utrymmet på ställningarna. Många hattar är gjorda av filt, men siden, strå, tovad ull och linne är också material som använts.

Alla stilar, färger och former finns med. En hatt har graffitimönster och är samtidigt dekorerad med flor som var vanligt förr. Även formen är nätt och mycket klassisk. Just kontrasterna är det som blir tydligare ju mer man tittar. De är fantasifullt vackra, men många bär något skevt som möjligen skulle få dåtidens mest konservativa hattbärare att gå i taket. Knappar är ett annat tecken på kontrastrikedom, en grå filthatt ser närmast ut att tillhöra en uniform med tre stora vita, clownlika knappar. En av hattarna är till och med formad som en gigantisk knapp i sig själv. Men det är inte bara klassiska kläddetaljer som pryder hattarna, det är också virkningar som påminner om smådukar och knappast var något man använde till hattmakeri på den tiden hattar tillhörde den dagliga klädseln.

Tanken att konsthattarna ska hitta en bärare ligger nära, så även i den bemärkelsen ter det sig naturligt att hattarna är till salu. Besökaren uppmanas prova hattarna och en spegel är strategiskt uppsatt i lokalen. Den mest oväntade hatten är kanske den som passar bäst.

De märkligaste men också roligaste är de med miniatyrbilder på gamla filmstjärnor och andra ikoner. Audrey Hepburn, James Dean, Edith Piaff, Janis Joplin och många andra förekommer. Vissa sitter i broscher av tyg, smycken eller virkningar, andra hänger i snirkligt formade dragkedjor. I första hand tar hattarna plats i konstvärlden som piffiga prydnader med en flört åt det nostalgiska och romantiska, men för hattsamlaren eller hattbäraren skulle dessa verk mycket väl kunna bli favoriter eftersom de alla är unika. En hatt kräver en ägare som kan bära upp den, och även om de är en fröjd för ögat i galleriet, är det på någons huvud de skulle göra sig bäst.

 

Fotnot: Nästa utställning på Galleri 8 är teckningar av Åsa Rister, Sundsvall, 13 februari-10 mars.

Mer läsning

Annons