Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till minnet av Rolf

/
  • Rolf Lidberg hade många vänner och en del av dem brukade också sjunga tillsammans med honom. Men i går fick vännerna lyssna när Peter Högström sjöng Lidbergs favoritvisor.
  • I går, exakt fyra år efter Rolf Lidbergs begravning, berättade och spelade Peter Högström ett minnesprogram om sin vän i Kulturmagasinet.

Troligen finns det fler yrkesforskare som kopplar av med att måla än det finns yrkeskonstnärer som drömmer om att forska.
Men för Rolf Lidberg var det ett arbete att rita troll, en njutning att dokumentera växter. Om hans mångsidiga person handlar ett ord- och visprogram som Peter Högström i går presenterade i Kulturmagasinet.

Annons

En stor personighet brukar röra om i sin omgivning, inte minst när han lämnar jordelivet. Så gjorde också Rolf Lidberg.

Efter hans bortgång 2005 har de som för hans livsgärning vidare bland annat öppnat ett museum och gett ut två cd-skivor med såväl hans livsberättelse som de sånger han gärna sjöng. Nu har också vännen, författaren, utbildaren och då och då vissångaren Peter Högström ett program, baserat på cd:n "Käre Rolf", där han i berättelse och sång porträtterar Rolf Lidberg.

Här finns förstås konstnärens rara och godmodiga trollmålningar, hans ansikte utåt för många svenskar utanför hemtrakten. Men minst lika framträdare är botanikern Rolf Lidberg, en internationellt erkänd auktoritet på orkidéer varav en som han upptäckte bär hans namn. Och globetrottern och språkmänniskan, som rörde sig ledigt i kulturella och vetenskapliga kretsar i flera länder.

En annan sida är sällskapsmänniskan och vissångaren Rolf Lidberg. Hans systematiska ådra bjöd honom att inte bara dokumentera naturen utan också sånger han snappade upp, från dem hans pappa sjöng hemma i Järkvissle till halvt bortglömda folkvisor han stötte på under sina många resor. Endast en visa skrev han själv: en rysk dikt vid namn Ptitjka, den lilla fågeln, som han tonsatte med en barnvisemelodi till sin dotter Sylvia.

Hans vissamlande var möjligt på grund av att han kommunicerade på 14 språk. Nåja, 13 då - Rolf Lidberg själv räknade Järkvisslemålet som ett eget språk.

– Hans vän Bernt Nyström började spela in honom så tidigt som det var möjligt att spela in på band. Det är visor som Rolf sjunger, improvisationer och aforismer. Han var en fantastiskt duktig vistolkare. Från början var han en kraftfull tenor men med åldern sjönk röstläget, säger Peter Högström.

Resultatet är att det finns band som tar flera dagar att lyssna igenom och som sträcker sig från 50-talet och framåt. Några av de mest komplett återgivna sångerna finns redan på dubbel-cd:n "Visor från när och fjärran".

Men en del av visorna har gått i arv till Peter Högström, som fortsätter att spela och berätta för Lidbergvänner på andra platser.

Mer läsning

Annons