Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svängig rytm och utsökt körsång

/

Una tonadilla nueva - barockmusik från Ecuador
Ensemble Villancico
Ledning: Peter Pontvik

Annons

De första århundradena efter att de vita erövrat Latinamerika reste också Europas musik över havet.

Den följde med präster och missionärer till kloster och nybyggda kyrkor, men sjungen och spelad av infödda blandades den förstås med deras egen livfulla, rytmiska musik.

När Peter Pontvik för några år sedan reste i Ecuador stötte han på musik som nyligen upptäckts i ett kloster i staden Ibarra i Anderna och som nedtecknats på 1680-talet. Peter Pontvik tog med den till sin ensemble och nu, på denna skiva, kan musiken höras igen efter trehundra års Törnrosasömn.

Det är den särpräglade, svängiga mix som Sundsvallspubliken lärt sig förknippa med Ensemble Villancico efter några konsertbesök här - Peter Pontviks bror Yamandú är ju kyrkomusiker i GA, körledare och själv sångare i ensemblen.

Det ljuder renässansmusik mer än Bach och Händel, parad med de rytmer, det sväng och den nerv som karaktäriserar latinmusiken; blomstrande kontrapunktisk komposition och utsökt körsång: raka, vibratolösa röster med all den kraft sådana alstrar, och som här dessutom sluter sig ovanligt tätt till varandra, helt kant i kant.

I "Oy nuetra del cielo" går en taktfast, dov trumma över i medryckande, folkliga danser. I "Una tonadilla nueva" klapprar kastanjetter och talar om spanska influenser.

"Sagales a prisa" är en vemodig ballad; i "Atención a la fragua amorosa" slås på städ för att skildra kärlekens smedja; den är ett av de spår som också hördes i GA-kyrkan i juni vid ensemblens konsert. "Salve Regina" är en stilla körsång, "Oygan que da" kraftigt rytmisk dansmusik; I "Curi muyito" ljuder Andernas flöjter ihop med en allt vildare gitarr.

Barocksväng får en annan innebörd när den korsas med den folkliga latinmusiken. Det är skönt att lyssna till och - inte minst - det känns i kroppen.

Mer läsning

Annons