Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Taube i våra hjärtan

/

Tonhallen: Sven-Bertil Taube och Sanna Nielsen med Nordiska Kammarorkestern

Annons

Sommaren är över för denna gång men fick igår kväll ett par härliga timmars förlängning då Sven-Bertil Taube och Sanna Nielsen tillsammans med Nordiska Kammarorkestern hyllade vår store visdiktare Evert Taube, som i mars i år skulle ha fyllt 120 år. Det är en obetalbar visskatt Evert Taube har lämnat till eftervärlden. Alla visor han skrev och komponerade har en melodisk och rytmisk följsamhet med en berättande text. Evert var den okrönte mästaren att kunna berätta innehållsrika historier till musik. Hans sista visa, Änglamark, blev ett skarpt inlägg i 70-talets miljödebatt. Han diktade inte bara om det vackra utan kunde även vara kritisk mot olika företeelser.

Sven-Bertil Taube har varit med länge i underhållningsbranschen. Under hela sin långa karriär har han pendlat mellan skådespeleriet, film, teater och sång. I nuläget filmar han i Luleå och pendlar till de olika konsertplatserna. Han kanske jobbar med samma devis som Putte Wickman , ”det gäller att passa på medan man är ung”? Vad många kanske inte vet är att han också är skolad i klassiskt gitarrspel. Vilken vissångare har en sådan skatt att ösa ur som Sven-Bertil Taube? Evert Taubes vackra diktning och musik sitter djupt rotad i den svenska folksjälen och efter Evert är Sven-Bertil den tveklöst bäst lämpade tolkaren. Hans röst bär väl och han har också förmågan att engagera sig och levandegöra texterna.

Kvällen till ära fick vi också höra Sanna Nielsen, ett av de stora namnen på den svenska schlagerhimlen. Det kändes omedelbart att hon kom från en annan miljö än Sven-Bertil och just den kontrasten gjorde att musiken på något sätt fick en ny lyster.

Nordiska Kammarorkestern inledde den långa och mycket njutbara Tauberesan med ett svängigt medley. Därefter var det bara att inta en bekväm ställning för att fortsätta att njuta av Everts vispärlor. Sanna och S-B inledde med Havsörnsvalsen och sedan kom på ett radband, Min älskling du är som en ros, Så skimrande var aldrig havet, Rosa på bal, den dramatiska balladen om Briggen Blue Bird från Hull, Brevet från Ellinor och många, många fler. Sanna och S-B sjöng både var för sig och i duett. Jag vill även ge Jerker Johansson, Olle Helge och Anders Ekdahl för härligt uppfriskande orkesterarrangemang.

Även den lysande konferencieren Lars T Johansson fick förutom att leda allsången även sjunga, Möte i monsunen, och deklamera, Muren och böckerna (Kinesiska muren). Lars T skulle vara den perfekte efterträdaren till Anders Lundin på Skansens allsångskvällar!

Sven-Bertil avslutade med Så länge skutan kan gå, som Evert skrev för operettstjärnan Max Hansen. Publiken gav stående ovationer och framtvingade extranumret, I Roslagens famn, där publiken fick sjunga med. En mycket trivsam och underhållande kväll med skratt och varma applåder från ett nöjt auditorium!

Mer läsning

Annons