Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Staffan Forssell lämnar Scenkonstbolaget

/

Staffan Forssell, sedan i mars 2008 vd för Scenkonstbolaget, kommer inom kort att lämna bolaget.

I stället blir han generaldirektör för Riksutställningar med placering i Visby.

Annons

Förra veckan var omtumlande för Staffan Forssell. Först föddes en ny liten son, och när han satt på BB blev han kontaktad av Riksutställningar som meddelade att han var dess nye generaldirektör - om han ville.

Och det ville han. Redan tidigare under våren hade en intresseförfrågan kommit, och sedan rullade processen på med intervjuer och beslut.

– Men det gick fort på slutet. Och det är ett jättespännande jobb. Sedan Riksutställningar flyttade till Gotland har det byggts upp en fantastisk infrastruktur där, säger Staffan Forssell.

Nu kommer han att veckopendla till Visby i stället för Sundsvall, vilket fungerar bättre för honom och hans familj, tycker han.

– Det finns tre anledningar till att jag tackar ja till gd-posten. Dels är det ett jättespännande jobb, dels passar det min familjesituation bra och dels är det en ära att bli utsedd, säger han.

När han kom till det då nystartade Scenkonstbolaget var det från posten som chef vid Statens Försvarshistoriska Museum i Stockholm, och tidigare hade han varit chef för Cosmonova vid Naturhistoriska Riksmuseet. Hans erfarenhet av kulturvärlden kom just från museigrenen: hans övriga bakgrund är flygmeteorolog, fjällchef hos Svenska Turistföreningen och affärsområdeschef hos företagen Deloitte Consulting och Indic AB.

Under de två och ett halvt år som Staffan Forssell lett Scenkonstbolaget har det stormat ordentligt kring honom, inte minst i samband med att musikchefen Leif Karlsson avgick och Kammarorkesterns chefdirigent Christian Lindbergs kontrakt inte förlängdes. Men enligt Staffan Forssell själv är detta inte ett av skälen till att han nu väljer att lämna Västernorrland och bli gd i stället för vd.

– Det kommer att storma kring min efterträdare också; det blir så när fyra konstarter ska samsas om en krympande budget, säger han.

Också Rikstutställningar är ställt under utredning, och omvälvningar väntar även där. Staffan Forssell menar att det nog inte går att vara vd eller gd och tro att arbetssituationen ska vara lugn och fridfull. Ändå tycker han att Scenkonstbolaget, trots stormarna, hittills varit oerhört framgångsrikt och att det händer mycket på kulturfronten i länet.

Exakt när Staffan Forssell slutar och vem som efterträder honom är inte klart. Någon rekryteringsprocess har ännu inte hunnit påbörjas.

– Han vill sluta så fort som möjligt och det här kom väldigt hastigt på. Vi kommer att ha ett extra styrelsemöte och diskutera hur vi ska göra. Förmodligen kommer vi att tillsätta en tillförordnad vd medan rekryteringen pågår, säger Scenkonstbolagets ordförande Kenneth Westin.

Mer läsning

Annons