Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dan Thornberg (KD): "Dags att införa mobilförbud på våra skolor"

/
  • Dan Thornberg (KD) har väckt frågan om mobiltelefoners vara eller icke vara i skolmiljö.

Har mobiltelefoner gjort sitt i skolans värld?
Det är en fråga som väcks av Dan Thornberg (KD) efter att han fått kännedom om de tillfälliga restriktioner som införts vid kommunens högstadieskolor.

Annons

Smygfilmningar och ett mindre lämpligt språkbruk. Det uppges vara orsaken till att det har varit förbjudet att använda mobiltelefoner på högstadieskolorna i Ånge och Fränsta den här veckan.

Händelsen har bland annat fått Kristdemokraternas ledamot i kommunfullmäktige, Dan Thornberg, att gå ut med en frågeställning på Facebook.

En fråga om det är dags att fullt ut införa mobilförbud på Ånge kommuns skolor.

– Som politiker så vill jag ställa frågan om det är dags att införa mobilförbud på våra kommunala skolor. Vad finns det för fördelar respektive nackdelar att få använda mobil på skolan, om nu föräldrarna har råd att köpa mobil och abonnemang till sina barn vill säga, skriver han i ett inlägg som skapat viss debatt.

Själv tycks han luta åt att förlänga den linje som rektorerna enats kring att införa för att belysa problemet.

– Det är svårt att argumentera för att fortsätta tillåta mobiler på skolan. Visst kan eleverna använda dessa i undervisningssyfte, men då ska skolan tillhandahålla mobiler till elever som inte har råd eller möjlighet att äga en mobil, skriver han längre ner i tråden.

En annan politiker som varit med i diskussionen är Jonas Berglund (C), och han tar tydligt ställning i frågan när han skriver:

– Givetvis ska inte mobiltelefoner användas under lektionstid.

Alla är dock inte inne på att ett förbud är rätt väg att gå. Från en anställd på Bobergsgymnasiet förs en annan hållning fram.

– Att ha tydliga regler och informera om lagar och vikten av respekt och skolans värdegrund med alla, punktmarkera och vid behov ta in elever och föräldrar på samtal etcetera, kan göras utan mobilförbud, skriver denne i sitt inlägg i debatten.

■■ På webben klockan 10:30: Humanistiska nämndens ordförande ställer krav på tryggare duschmiljöer.

Mer läsning

Annons