Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drömköpet som saknade tillstånd

/
  • Inglis Grelz har tagit över fiskeodlingarna i Gissjön. Men hon hade inte kontrollerat allt med tillstånden så än är det inte säkert att hon får förverkliga sin odlingsdröm.

För Inglis Grelz var köpet av fiskeodlingen en gammal dröm som slog in. Men hon hade inte kontrollerat hur allt fungerade och när sedan länsstyrelsen hörde av sig om tillstånd kom det som en chock. – Jag trodde ju att det räckte med att jag kontaktat Fiskhälsan, säger hon eftertänksamt.

Annons
Gården med fiskeodlingen ligger vid Gissjön i Fränsta. Inglis Grelz har länge haft den som närmaste granne och när hon fick höra att odlingen var till salu blev hon eld och lågor. Men att hon till slut skulle få den gamla drömgården i sin ägo var ovisst in i det sista.
Det var ett par engelsmän som skulle köpa den och jag hade ingen chans att bjuda mot dem. De verkar ju ha kunnat gå hur långt som helst, säger hon.
Men på dagen affären skulle göras upp kontaktade mäklaren Inglis och sa att det förmodligen inte skulle bli någon affär med de tänkta köparna. Anledningen var att de sa till gårdsägaren att ta upp odlingskassarna ur sjön innan köpet skulle göras upp.
Men det var ju hans livsverk och att sälja utan att odlingen skulle få vara kvar ville han inte, säger Inglis Grelz.
Det gjorde att hon kunde köpa odlingen. I oktober skrevs kontrakt och det var tänkt att fiskodlingen skulle komma igång omgående. Planerna var många och förutom regnbågen, som odlats sedan tidigare, tänkte Inglis utöka med röding. Hon köpte också in lite fisk men så kom samtalet från länsstyrelsen.
Jag köpte ju fiskodlingen men att jag inte skulle få driva den utan tillstånd hade jag ingen aning om. Och inte sa han som sålde något om det heller, säger Inglis.
Men så är det. Fiskhälsan har hand om den organiserade fiskhälsokontrollen för odlad fisk i Sverige. På deras hemsida framgår det att man måste söka tillstånd för att få odla fisk. Det gör man hos länsstyrelsen.
Ivar Sundvisson är länsfiskekonsulent på länsstyrelsen i Västernorrland. Han menar att man kan få tillståndet överskrivet från den förre ägaren under förutsättning att den som tar över rörelsen fortsätter i samma omfattning som tidigare. Så har inte skett i det här fallet men det är även en del andra saker som måste utredas. Dels är tillstånden på väg att gå ut och sedan finns det eu-bidrag med gamla lån i odlingen. De ska man på länsstyrelsen nu gå igenom. Och när det gäller tillstånden så är det lagen som gäller.
Man får helt enkelt inte odla fisk utan tillstånd i Sverige. Det har också med risken för smittspridning att göra, säger Ivar Sundvisson.
Inglis Grelz har lämnat in en ansökan och den ska behandlas enligt den sedanvanliga proceduren. Och innan den är klar kommer hon inte att satsa något mer i sin nyinköpta odling.
Det är ingen mening att börja jaga fisk innan det tillståndet är klart, säger Gissjöns nyblivna odlingsägare.

Mer läsning

Annons