Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever informerades

/
  • Andreas Sörensen, Tomas Kandel-Bränström och Niklas Persson hade hoppats på att möta kommunalrådet i Ånge, Sten-Ove Danielsson när AWPE-utbildningen diskuterades igår.

Kvaliteten på utbildningen ska vara lika hög som tidigare. Det löftet fick eleverna vid AWPE-utbildningen i Torpshammar vid ett möte med skolledningen och politiker på onsdagen. – Men en del svar var ändå för luddiga, säger Andreas Sörensson, elev vid skolan.

Annons
Det var förra veckan som humanistiska nämnden i Ånge antog ett anbud för de kommande årens utbildning från Doctus.
Wildland Fire som driver den internationella räddningsutbildningen för närvarande, och som startade den, hade lagt ett anbud som var drygt två miljoner kronor högre.
Informationen om vem som fått anbudet fick vi i tidningarna. Det var inte bra, säger Andreas Sörensen.
Eleverna vid skolan i Torpshammar nöjde sig inte med det att fått informationen via massmedia.
På eget initiativ listade de personer som de ville träffa vid ett möte för att få förklaringar till anbudsförfarandet och hur upphandlingen hade gått till.
Och igår var man samlade på Bobergsgymnasiet för att ställa frågor.
Skolans ledning, kommunens tjänstemän och politiker från humanistiska nämnden fanns på plats för att svara.
Men det fattades en del personer. Vi hade gärna sett att Margit Mogren från upphandlingsgruppen hade funnits med för att svara på en del frågor. Men hon fanns inte med. Enligt kommunchefen Göran Fjellström var det inte nödvändigt. Nu blev en del frågor obesvarade, säger Niklas Persson, andraårselev.
Man hade också gärna sett kommunalrådet Sten-Ove Danielsson på plats för att svara på frågor.
Men han hade inte tid för han satt med möten om kommunens ekonomi, säger Tomas Kandel-Bränström.
Och i över tre timmar varade mötet mellan eleverna och ansvariga från skola och kommun.
Nu fick vi besked om att utbildningen ska hålla den kvalitet som den hållit fram till nu. Vi fick också löfte av Leif Jonsson, vice ordförande i humanistiska nämnden, om att vi ska få likadan certifiering i framtiden som tidigare om detta är möjligt. Och att vi ska få den utbildning som vi blivit lovade. Skolchefen sade att vi ska få certifikaten, men de kan inte garantera det, fortsätter Andreas Sörensen.
Representanter för den nuvarande utbildaren Wildland Fire och den kommande Doctus fanns också på plats för att svara på frågor.
En viss skillnad kunde märkas. Doctus verkar att lägga mer tid på akutsjukvård och Wildland har lagt mer tid på bekämpning av skogsbränder. Men de elever som börjat i år och även går andra året kommer att kunna genomföra utbildningen i de certifikat som man redan påbörjat i Wildland Fires regi. Detta är vad eleverna strävar efter, inte vad som sagts. Kommunen har lovat att så skall bli fallet, men vi tror löftet håller tunt.
Nästa vecka kommer humanistiska nämnden i Ånge att diskutera en ny upphandling som enbart rör nuvarande årskurs ett och två. För att eleverna i de årkuserna ska kunna gå klar den linje man påbörjat

Mer läsning

Annons