Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre kök

Antalet produktionskök hos Ånge kommun kan minska från 26 till fem.
Färre kök och andra förändringar kan spara mellan 800 000 kronor och 1,5 miljoner kronor per år.
Det konstateras i den förstudie som kommunen har beställt.

Annons
Ett försök gjorde för några år sedan att minska på antalet kök i kommunen. Bland annat så stängdes köket vid Spångbrogården i Ånge.
Men i höstas tvingades kommunen att börja använda köket i Spångbrogården igen.
Nu tar kommunen nya tag för att förändra köksverksamheten i hela kommunen.
Därför har man tagit konsultföretaget Sensia från Stockholm till hjälp.
Och i sammanfattningen av den nära 30 sidor långa utredningen föreslås nu att antalet kök ska minskas.
Hela 19 ska försvinna anser Sensia.
När köken försvinner kommer maten att få åka 4 500 mil per år för att nå alla.
I sammanfattningen konstateras Sensia att antalet elever i kommunens grundskolor kommer att minska med mellan 250 och 300 elever från i år och fram till år 2010.
I förskolorna kommer det troligen att bli en viss ökning av elever och i gymnasieskolan kommer antalet elever att ligga kvar på dagens nivå.
Utredningen ger också ett plus till kommunens kök. Produktiviteten är jämförelsevis god, konstateras.
Kök och matsalar är ganska väl utnyttjade men möjligheten finns att koncentrera produktionen till fem kök med ökad produktivitet som följd.
Arbetstiden motsvarar sju heltidstjänster eller 56 timmar per dag och ska kunna sparas in och att de som drabbas får andra arbetsuppgifter eller får erbjudande om att gå i pension.
I huvudsak erfordras ungefär samma antal personer i arbete som idag. Men i mindre omfattning i form av köksarbete konstateras vidare i utredningen.
På sikt kommer fem personer att bli övertaliga. Det motsvarar en del av de pensionsavgångar som är aktuella de kommande fem åren konstaterar Sensia.
Och de kök som blir kvar bör organiseras gemensamt och under ledning av kommunledningskontoret så att det går lättare att styra dem.
Övrig kökspersonal bör finnas kvar inom varje nämnd eller kontor slås fast.
Kommunen bör också planera för att införa kylmatshantering med början i Överturingen och Kölsillre anser Sensia i sin utredning som nu hamnar på kommunstyrelsens bord.

Mer läsning

Annons