Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gunder Handler en handlare med många järn i elden

/
  • 2001 sålde Gunder Handler i Ånge flest paraboler i hela landet. Som pris blev han erbjuden en resa till USA men valde Stockholm i stället.
  • Gunder Handler har arbetat i sin affär under 40 år. En tid som gett en hel del minnen och erfarenheter om branschen.

Gunder Handler i Ånge har jobbat inom radio- tvbraschen i 40 år och gillar det han jobbar med. Det är också en profil i Ånge med ett stort hjärta för idrott. I sin ungdom var det fotboll som gällde.

Annons
Numera är det ishockey. Där lägger han ner en stor del av sin fritid för att stödja hockeyklubben i sitt hjärta. Varje match går Gunder Handler omkring med en koskälla på läktaren. Då vet alla att det är dags att köpa lotter av honom där priset är smörgåstårtor.
Och som den försäljare han är så är lottringen tom lagom till periodpausen mellan andra och tredje så att dragningen kan göras.
Under åren 1996 till och med 2002 drog min lottförsäljning in 105 000 kronor till klubben, berättar Gunder Handler, som säger att gör detta för att hjälpa upp ungdomsverksamheten. Själv har han barnbarn som spelar ungdomsishockey i Ånge.
Det var 1965 som jämten Gunder Handler etablerade sig som handlare i Ånge centrum. På den tiden arbetade han för Burgmans Pianomagasin i Östersund. Företaget hade en butik i Ånge som inte gick bra och det fanns planer på att lägga ner den.
– Jag frågade disponenten om jag kunde få köpa affären.
Och på den vägen är det. Musikaffären förvandlades snart till en musik- och radiohandel. Den stora ruschen kom under 1960- och 70-talet då TV:n på allvar gjorde entré i var mans hem.
Det var en otrolig tid och jag tror aldrig att vi någonsin kommer att få uppleva något motsvarande. Det såldes enormt många apparater. Ytorna i affären räckte inte till för den lagerhållning som behövdes utan jag fick ha mitt hem fullt med apparater.
Sedan har det gått i vågor. När videon och stereoapparaterna kom blev det rusch igen. Affärerna gick lysande och Handler öppnade en filial i Bräcke och hade som mest fyra anställda.
Det handlade om säljare och verkstadspersonal som servade och reparerade apparater.
Tyvärr är det inte längre lönsamt att laga en TV.
2001 var också en milstolpe i hans karriär. Då sålde han flest paraboler i hela Sverige. Priset var en resa till USA där vinnaren skulle få se en NHL-match.
Jag tackade nej till resan och åkte till Stockholm i stället.
En del resor har det blivit under åren tack vare jobbet. Olika företag har bjudit med honom. Speciellt kommer Gunder Handler ihåg en resa med Canal plus till Portugal och fotbolls EM 2004.
Jag stod på läktaren när Zlatan gjorde sitt mål i slutet av matchen mot Italien. Det var en enorm upplevelse. Den var så stor att Gunder Handler glömde bort tid och rum. Bussen som skulle ta alla till flygplatsen åkte utan Gunder. Själv hade han inga pengar på sig och ingen mobiltelefon. Till slut hittade han en skåning och ringde reseledaren för Canal plus.
Jag fick order att vänta så skulle de ordna skjuts.
På flygplatsen stod planet och väntade. Det var bara Gunder Handler som saknades. Så kom ordern.
Jag skulle springa cirka en kilometer till en plats där en buss väntade. Jag sprang och där fanns två poliser på motorcykel framför bussen. Polisen slog på sirenerna och jag satte mig bak och fick hålla i rejält när det gick med full fart genom stan. Jag såg hur chauffören titta på mig och säkert funderade vad jag var för betydelsefull person.
Gunder Handler hann med planet som dock fick lyfta en timme och 50 minuter för sent. Hur Canal Plus bar sig åt att ordna poliseskort och hur mycket kalaset kostade har Gunder inte fått veta, trots att han frågat.
TV- och radiobranschen är tuff och konkurrensen har ökat allteftersom. Gunder Handler känner av trycket från internethandeln och de stora kedjorna. Och pekar på ytterligare en förklaring.
1965 bodde det 19 500 personer i Ånge. Idag bor det 10 500. Jag överlever tack vare trogna och nöjda kunder. Många uppskattar den personliga kontakten och litar på mig samt den service som jag kan erbjuda. Och så länge jag tycker det här är roligt kommer jag att fortsätta driva Burgmans Radio och TV.

Mer läsning

Annons