Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräver Maud Olofssons avgång

/
  • Jan Gullmark och Tage Påhlsson kräver Maud Olofssons avgång för att få ordning i partiet.

Nu kräver två centerveteraner i Ånge, Tage Påhlsson och Jan Gullmark, numer oberoende centerpartister att Maud Olofsson avgår och med henne en stor del av partistyrelsen.
Det finns duktiga centerpolitiker runtom i landet som kan fungera i en ny styrelse och utforma ett nytt program, menar de två.

Annons

Det är det dåliga valresultatet som får de två tunga centerpolitikerna att kräva räfst och rättarting i centerleden.

– Vi är inte ensamma om den här kritiska inställningen i partiet, tvärtom, säger Tage Påhlsson.

Inom Ångecentern var det inför valet förra året diskussioner om att bilda ett lokalt parti i kommunen.

– Av olika orsaker blev det inte mer än en tanke. Och jag tillhörde dem som i princip inte var helt främmande för tanken. Men jag menade att det var bättre att försöka jobba inifrån partiorganisationen och försöka få till stånd en bättring på det sättet, fortsätter Tage Påhlsson.

Men både Tage Påhlsson och Jan Gullmark markerade klart och tydligt före valet i höstas att man inte ställde sig bakom de tankar som fanns inom centern centralt. Och att man klart markerade att Ångecentern inför höstens val inte ville arbeta för de enligt vår mening fullkomligt främmande idéer som centerpartiets ledning arbetade efter, utan ville istället arbeta med den gamla hederliga centerpolitiken.

– Det tror vi också är anledningen till att det gick så förhållandevis bra i vår kommun, som blev ett av få undantag från partiets katastrofalt dåliga resultat i de alla flesta kommunerna och landstingen liksom på riksplanet. Vi har också fått erkännande för detta från partirepresentanter från hela landet, säger Jan Gullmark.

De två vill också se en annan politisk organisation för partiet.

– När Maud Olofsson tillträdde för tio år sedan slopades vice ordförandeposterna. Den ordningen tycker vi ska komma tillbaka, säger Tage Påhlsson.

Tage Påhlsson och Jan Gullmark menar också att det måste till en omsvängning av partiets politik.

– Centerskutan måste komma in i rätt kurs igen. Vår självsäkra och dominerande ordförande tycks inte fundera på att avgå frivilligt. Partiets valanalysgrupp har kommit med en del förslag. Och vad valberedningen kan åstadkomma inför partistämman vet man inget om, säger Tage Påhlsson.

– Vi måste värna om de som har det sämre. Och det gör vi inte med det jobbskatteavdrag som finns. Vi ska ha skatt efter bärkraft. Jobbskatteavdraget är bara ett sätta att undgå det, säger Jan Gullmark.

Det finns också namn som skulle kunna ta över rodret efter Maud Olofsson.

– Lena Ek, som sitter som EU-parlamentariker skulle passa utmärkt, säger Tage Påhlsson och får medhåll av Jan Gullmark.

Det finns också politiker i Norrland som skulle passa utmärkt att sitta i partistyrelsen, bland annat Per Åsling och Håkan Larsson från Jämtland, menar de två oberoende centerpartisterna.

– Det finns duktigt folk på många olika håll i landet, fortsätter Jan Gullmark.

Tage Påhlsson och Jan Gullmark är helt övertygade om att det går förändra partiets politik genom att arbete inifrån.

– Vi kan inte vara med i alliansen om vi ska överleva, menar de två.

Mer läsning

Annons