Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länets första skydd för rovdjur

/

För första gången någonsin stängslar Svenska rovdjursföreningen i Västernorrland. Torpshammar får cirka 800 meter stängsel, som ska skydda både boskap och rovdjur.

Annons

– Det är vanligare att de stängslar söderut. I Värmland har man gjort mycket till exempel, men där finns mer varg också, säger Roger Jonsson, från Svenska rovdjursföreningen Västernorrland.

Från början var tanken att man skulle börja sätta upp stängsel redan förra året.

– Det var mycket skog och så som skulle röjas runt omkring, så det sköts upp. Men nu ska de upp, säger Roger Jonsson.

Svenska rovdjursföreningen Västernorrland har tidigare aldrig jobbat med stängsel, men bland annat hjälpt Länsstyrelsen att samla in DNA från järvar.

– Vi har fått hjälp från andra områden där de satt upp många stängsel, så de visar oss hur man gör. Sen får jag samla ihop så många som möjligt av våra medlemmar för att göra klart det, säger Roger Jonsson.

Stängslen har en eltråd undertill och två över till, och sammanlagt 200 stolpar borras ner. Planen är att göra mer nästa år.

– Vad jag vet har ingen som har de här stängslen fått några av sina djur rivna. Men främst är de till för att skydda rovdjuren, säger Roger Jonsson.

Genom att skrämma bort rovdjuren från boskapen med stängsel finns ingen anledning att begära skyddsjakt på olika djur.

– De skyddar mot det mesta, men oftast är det varg och räv som ger sig på djur. Björnar behöver man inte oroa sig särskilt mycket för, de äter hellre maskrosor än river djur, säger Roger Jonsson.

Mer läsning

Annons