Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rosen har inte vissnat ännu

/

Leenden och igenkännande nickningar. Fötter som gungade i takt och några som sjöng med i låt efter låt. Och när Arne "Rosen" Qvick halade fram en röd ros och började sjunga sin välbekanta sång var succén ett faktum. Om än en aning mer lågmäld än vanligt när så folkliga artister framträder.

Annons

Det var Torpsro äldreboende som gästades av Arne Qvick och Lars Callmyr, som underhöll med gamla välkända visor av bland andra Tore Skogman och Snoddas. Allsång varvades med små berättelser och skämt, och åskådarna såg ut att trivas.

– Ja, man kommer ju ihåg en del av låtarna från ungdomen. I stort sett allt han sjöng har man ju haft med sig genom livet. Och bra med lite avkoppling för oss som bor här, säger Evert Westin, boende på Torpsro.

Initiativet till konserten stod några av styrelsemedlemmarna ur Lions för.

– Vi i Kälens bygdegårdsförening anordnar Musik vid Roggsjön, och vi tänkte att det ju inte kostar så mycket mer att låta dem göra en extra konsert när vi ändå hade bokat in dem, förklarar Arne Prenell, vice president i Torps Lions och kassör i Kälens bygdegårdsförening.

Arne Qvick spelade in "Rosen" redan 1963, men det var först 1969 som den hamnade på Svensktoppen och framgången tog fart. Alltsedan dess har han haft musiken och turnerandet vid sidan av sitt arbete som elektriker.

– Men nu är jag ju pensionerad, så jag gör som jag vill! Och det blir faktiskt en del spelningar.

En av de märkligaste spelningar han gjort var den gången på 1980-talet då han blev inhyrd att sjunga på ett födelsedagskalas. I Saudiarabien.

– Det var en chef på Skanskas bygge därnere som fyllde 40, och han skulle alltid sjunga "Rosen" när det var fest. Så de bokade in mig som hemlig gäst. När de ringde och frågade trodde jag att det var någon från radio som drev med mig.

Och trots att 47 år har gått sedan låten spelades in sitter de gamla charmörtakterna fortfarande i. Artisten och hans publik skiner ikapp, och det är fint att se.

Mer läsning

Annons