Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utbyggnaden av Jämtgaveln fortsätter

/
  • Ingemar Eriksson, Skogsstyrelsen i Ånge, hoppas att fler ska upptäcka Jämtgavelns naturreservat.

Jämtgavelns naturreservat i Ånge fortsätter att utvecklas. – I sommar har vi byggt ett nytt vindskydd, lagt i båtar och mycket annat, berättar Ingemar Eriksson, Skogsstyrelsen i Ånge.

Annons
Jämtgavelns naturreservat som ligger på gränsen mellan Jämtland och Medelpad i Ånge kommun började byggas upp i början av 1990-talet.
Då köptes mark in av några privata skogsägare och SCA. Det mesta av marken som blev reservat köptes in av SCA, säger Ingemar Eriksson.
Med statliga pengar köptes området in för att förvandlas till ett naturreservat för allmänheten.
Gamla dammar som använts för flottning av timmer och som i stort set hade ruttnat upp återskapades, gamla stigar röjdes upp och rastplatser med övernattningsstugor byggdes.
Under årens som har gått har Skogsstyrelsen varje år förbättrat området.
I år har vi lagt i två båtar vid Bastunäset. De har lagts i så att de som går runt i området ska kunna ta sig vidare över vattnat. man får ro båtarna tre gånger för att man ska ha en båt på varje sida, så att man inte står där strandsatt när man kommer. Det har fungerat mycket bra.
I övrigt har röjningen av stigar pågått.
Dessutom har vi spångat en del myrar så att man ska kunna ta sig ut och titta hur en myr är uppbyggd och fungerar. Det är oerhört fascinerande att se och mycket att titta på, fortsätter Ingemar Eriksson.
Under årens lopp har flera naturvårdsbränder genomförts i området.
Det var planerat att genomföras flera i somras. Men det dåliga vädret innebar att vi inte kunde genomföra några alls. Så vi kommer att ta nya tag nästa sommar.
Jämtgaveln är ett unikt område på olika sätt menar Ingemar Eriksson.
Dels storleken men även den flora och fauna som finns är speciell. Det önskar jag att fler skulle upptäcka. Vi har haft många skolklasser på besök här under årens lopp. Men det skulle kunna vara betydligt fler som skulle ta chansen att komma hit och guidas. Det vore också väldigt roligt om fler Ångebor letade sig hit. Det är lätt att ta sig till området. det är bra bilvägar in i reservatet, och sedan är de spångar och stigar som finns mycket lätta att gå på.
Området ligger också så långt på sidan att här menar Ingemar Eriksson att man kan ta på tystnaden.
Jag har frågat skolklasser som har varit här vad de har kunnat höra och fått det bästa svaret, tystnaden. Så den som, söker tystnaden och ron från vardagslivets bullar ska definitivt åka till Jämtgaveln, säger Ingemar Eriksson.

Mer läsning

Annons