Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vitalia Ånge redo för inflyttning

/

I dag bjuds det in till öppet hus på Vitalia Ånge, och någon gång under nästa vecka så väntas de första ungdomarna flytta in.

Annons

Premiären för Ånge kommuns andra hem för ensamkommande barn och ungdomar står för dörren.

En dörr som återfinns på en adress där Migrationsverket tidigare huserat, Åsgatan 16.

Då var det ett asylboende som utgjorde verksamhet. Nu är verksamheten mer specialiserad och till stor del insorterad under arbetet med integration.

– Nästa vecka kommer inflyttningen att börja, säger föreståndare Gunilla Sundin, som i kväll ställer upp dörrarna till lokalerna för allmänheten.

– Jag tänkte att om folk är nyfikna på hur det ser ut på ett sådant här boende så kan de få komma hit och titta och ställa frågor. För när sedan inflyttningen börjar så blir det ett hem för ungdomarna, och det vet ju alla att man inte brukar ha folk hemma hos sig som springer omkring hur som helst, säger Gunilla Sundin.

De nya lokalerna fick man tillgång till 16 januari, men tanken var egentligen att verksamheten dåskulle ha varit i gång sedan länge.

– Det är nog ungefär ett år försenat eftersom man blev tvungen att bygga om utifrån de nya brandskyddsreglerna. Sedan kastade man sig heller inte in i det arbetet utan ville vara säker på vad som gällde innan man började bygga om, förklarar Gunilla Sundin.

När vi hälsar på finns också en hel del kvar att göra. Som att skruva ihop möbler och ställa i ordning de tolv rum som finns att tillgå.

– Men det kommer bli bra när vi är klara med allt. Och det är stora fina rum, säger Gunilla Sundin.

Hon säger också att man kan ta emot både pojkar och flickor, men att det i så fall krävs mer än en flicka.

– Och det är Migrationsverket som bestämmer vilka som placeras hos oss, det kan vi inte påverka själva, säger Gunilla Sundin.

Totalt kommer den nya verksamheten att bemannas med åtta personer som går på ett rullande schema. Föreståndare och administrativt arbete delas med Vitalia i Fränsta.

Mer läsning

Annons