Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

5 000 svenska fångar

Annons
Det sitter ungefär 5 000 personer i fängelse i Sverige. Ett fängelsestraff kan variera mellan 14 dagar och livstid.
Cirka sex procent av fångarna är kvinnor. Stöld är det vanligaste kvinnobrottet, därefter kommer rattfylleri och trafikbrott. Bland männen sitter de flesta inne för narkotikabrott eller våldsbrott.
Nästan alla som sitter i fängelse är över 18 år. Personer under 15 år kan inte dömas till fängelsestraff och brottslingar mellan 15 och 17 år blir oftast intagna på ungdomshem.
De flesta av de 56 fängelser som finns i Sverige är slutna anstalter. De delas in i säkerhetsklasserna A-E. Anstalterna Kumla och Hall har klassificeringen A, de är de fängelser som har högst säkerhetsnivå och får ta emot de mest riskfyllda fångarna.
Därutöver finns de öppna anstalterna. De intagna måste hålla sig inom anstaltsområdet såväl på en öppen som på en sluten anstalt, men på de öppna anstalterna finns inget stängsel. Anstaltsområdet avgränsas bara av markeringar. Om nätterna låses internerna in på bostadsavdelningen, men inte på sina rum.
Bara de som bedöms kunna klara av det hamnar på en öppen anstalt. Om en intern avviker därifrån brukar han eller hon omplaceras på en sluten anstalt.
Processen när en fånge ska lämna anstalten kallas utslussning. Om personen har suttit inne länge så brukar han eller hon under slutet av strafftiden få hjälp av kommunen att hitta ett arbete och en bostad utanför murarna. Kriminalvårdens mål är att ingen ska återfalla i brott.

Mer läsning

Annons