Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsgivaren tycker de har gjort sitt

Härnösands stift tycker att de uppfyllt sina plikter som arbetsgivare och vill inte kännas vid påståendet om diskriminerande behandling.

Annons

– Vi tycker nog att vi har försökt att verkligen vara kreativa med den lösning vi har haft i flera år. Vi har försökt dammsuga vår organisation på möjliga tjänster, säger Eva-Maria Karlsson, stiftsdirektor.

Det hon syftar på är att Kenneth Ahlenius tjänst som pastorsadjunkt ska vara en utbildningstjänst. Inte en permanent tjänst. Arbetsgivarens krav är därför att han ska söka en annan tjänst inom stiftet, vilket Kenneth Ahlenius gjort men fått nej.

– Vi är inte ute efter att spela bort det arbetsrättsliga regelverket. I det här förslaget, som inte är förhandlat, kommer han ha företrädesrätt till tjänster där vi har möjlighet att pröva om han uppfyller kompetenskraven, säger Eva-Maria Karlsson, stiftsdirektor.

Redan i dag finns en tjänst som Kenneth Ahlenius anser att han väl uppfyller kriterierna för. Sten Bylin på Kyrkans akademikerförbund anser att stiftet medvetet ställt krav på till exempel körkort för att exkludera honom. Det anser inte arbetsgivaren, som skyller på bristande på spetskompetens.

Vad tar ni för hänsyn till att han har en synskada?

– Den hänsynen tar vi genom att han har haft den här förlängda tjänstgöringen som pastorsadjunkt, men syftet har hela tiden varit att han ska vidare, säger Eva-Maria Karlsson.

Mer läsning

Annons