Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arter i skogen riskerar att dö ut

En rekordung skog som levererar mer virke än någonsin till den svenska skogsindustrin, samtidigt som kalhyggena blir färre. Finns det några problem? Ja, forskare slår larm om att många arter löper stor risk att dö ut i de svenska skogarna.

Annons
Vi har en utdöendeskuld. Jag brukar använda liknelsen en liten by i Norrlands inland där individerna finns kvar, men populationen på något sätt är dömd. Vad det betyder är att utdöendet tar tid, säger Bengt-Gunnar Jonsson, professor vid Mittuniversitetet.
Nu handlar det förstås inte om gubbar och gummor utan om djur, växter, mossor, svampar och lavar i det svenska skogslandskapet.
Man skulle ju kunna se den här skulden som ett tillgodohavande också. Att arterna finns kvar betyder ju trots allt att det finns något att bygga på. Vad många av dessa populationer behöver för att klara sig är betydligt större arealer än vad de har i dag, säger Bengt-Gunnar Jonsson.
Just där går stridslinjen i den konflikt som i dag råder mellan skogsnäringens produktionsintressen och den gruppering av forskare och intresseorganisationer som anser att Sverige håller på att missa målet om den biologiska mångfalden.
I fjol fick Naturvårdverket och Skogsstyrelsen regeringens uppdrag att ta fram en fördjupad utredning kring delmålen för skogsskyddet fram till 2020. Förslaget lades fram i våras.
Innebörden är att delmålet måste höjas med totalt 1,6 miljoner hektar formellt skyddad mark och dessutom frivilliga avsättningar på ytterligare en miljon hektar fram till 2020.
Jag bedömde att det låg helt i linje med vad de frågade efter, säger Göran Enander.
Skogsnäringens kritik mot förslaget var dock stenhård. Och i början av september fick Göran Enander sparken. Kanske låg hans tidigare ordförandeskap i Svenska Naturskyddsföreningen honom också i fatet. Så ser han i alla fall själv på beslutet, även om han helst vill slippa kommentera det.
Regeringen och jordbruksminister Eskil Erlandsson (c) hävdar att orsaken till uppsägningen var att Göran Enander brustit i styrningen av Skogsstyrelsens ekonomi.
Bengt-Gunnar Jonsson vill inte spekulera kring orsakerna till regeringsbeslutet. Däremot är han uppenbart oroad över att regeringen i sin budgetproposition för 2009 slår fast att det inte behövs mer pengar till skogsskyddet just nu.
Först ska Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen föreslå nya arbetsmetoder för skydd av värdefull natur.
Om vi tror på det politiska beslutet att vi ska klara den biologiska mångfalden i skogslandskapet, det vill säga att det banne mig inte ska dö ut några arter. Då kommer det att vara ofantligt mycket billigare att sätta av de här områdena med höga naturvärden nu, istället för att försöka restaurera dem senare, säger Bengt-Gunnar Jonsson.

Mer läsning

Annons